Energia

Calviño refreda l'opció d'una elèctrica pública

La ministra d'Economia anuncia mesures legals "immediates" contra "les males pràctiques" de les hidroelèctriques

3 min
La vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ahir quan va comunicar l’arribada dels primers 9.000 milions d’euros de fons europeus.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha refredat aquest dilluns l'opció de crear una elèctrica pública per abaratir la factura de la llum, tal com Podem demana des de fa setmanes. "Hem de prendre mesures que posin fi als problemes i no mesures que no responen a les necessitats. L'evolució dels preus del mercat majorista no depèn de si una empresa és pública o privada", ha dit la vicepresidenta primera en una entrevista a TVE. Calviño refreda així una opció que des d'altres ministeris, com el de Transició Ecològica i el de la Presidència, sí que veuen bé.

De fet, la titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va apuntar a una "modificació de les regles de mercat, de generació", a través de la possibilitat d'un nou model concessional o una empresa pública per gestionar les centrals hidràuliques "a mesura que es vagin alliberant les concessions". L'opció també va ser confirmada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

L'espiral alcista del preu de la llum ha deixat un agost amb registres històrics. El preu mitjà del mes arriba als 106 euros per megawatt hora (MWh), el més car de la història. Malgrat que demà dimarts hi haurà un respir i baixarà un 4%, fins a 127,36 euros per MWh, els preus continuen molt per sobre en comparació amb els registres d'anys anteriors.

Arran d'aquesta situació, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dilluns noves mesures com ara enfortir la cobertura del consumidor vulnerable o la creació de "mecanismes alternatius" per fixar el preu de la llum al marge del mercat majorista. Una de les opcions és que les empreses amb un pes important al sector venguin energia renovable a petites comercialitzadores o a empreses industrials a un preu que es fixi per subhasta d'energia primària. Fonts del ministeri expliquen a l'ARA que encara s'ha de perfilar quines empreses hi podran participar, quin volum d'energia es podrà vendre, qui podrà optar a comprar-ne, entre altres.

Ribera defensa l'opció de fixar un preu per subhasta com a mecanisme per estabilitzar el preu de la llum i, per tant, d'algunes energies com la hidroelèctrica o la nuclear, que s'encareixen arrossegades per l'alt preu del gas, que marca el preu de totes les energies del pool (és a dir, del mercat) quan només suposa entre un 12% i un 15% del total. Segons Ribera, aquesta proposta és viable, a diferència de la de Podem, que vol fixar un preu per a l'energia nuclear i un màxim per a la hidroelèctrica. Són dues propostes "incompatibles amb el dret europeu", ha reiterat aquest dilluns en una entrevista a Antena 3. "Estem parlant de setmanes [fins que s'aprovi la mesura]", confirmen des del ministeri de Transició Ecològica.

Aquestes són opcions que s'afegeixen a les ja anunciades, com la modificació de la tarifa regulada o tarifa PVPC per fer-la més "estable". En aquest sentit, el ministeri estaria estudiant vincular el preu regulat a l'evolució a llarg termini (per exemple, la mitjana del preu d'un mes sencer) i no al preu diari. També es treballa per fer "més petit" l'impacte del pool sobre la factura a través de potenciar l'autoconsum i les comunitats energètiques. Per ara, la reducció de l'IVA i l'impost elèctric és temporal i fonts del ministeri de Transició Ecològica expliquen que "no es planteja activament" que aquesta mesura sigui permanent. Pel que fa a la suspensió de la taxa de generació elèctrica, de moment només es prorroga fins a finals d'any.

Guerra oberta a les hidroelèctriques

Tant la ministra d'Economia com la de Transició Energètica han reiterat que el govern ja treballa en mesures legals contra "la mala pràctica" d'algunes centrals hidroelèctriques i que no repercuteixi de manera negativa en els consumidors. "La nostra intenció és utilitzar immediatament instruments legals per posar fi a aquesta mala praxis", ha subratllat Calviño. De fet, després d'una extracció abusiva d'aigua d'alguns embassaments, Ribera va anunciar l'aplicació de l'article 55 de la llei d'aigües estatal per fixar un mínim d'aigua als pantans i un màxim mensual del cabal que es podrà convertir en energia.

stats