Economia 26/10/2022

Calvià ha tancat cautelarment deu establiments en el primer any efectiu del decret d'excessos

El municipi, que va aconseguir les competències del règim sancionador l'1 de juliol, ha registrat 30 expedients vinculats a la normativa aprovada pel Govern el 2020

2 min
El batle de Calvià i la resta d'autoritats en la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaEn el primer any efectiu del decret d'excessos aprovat pel Govern el 2020, Calvià ha tancat cautelarment un total de deu establiments després d'obrir diversos expedients sancionadors. Així ho ha explicat aquest dimecres el batle del municipi i portaveu del PSIB, Alfonso Rodríguez Badal, en una reunió amb autoritats i forces i cossos de seguretat per fer balanç d'una temporada turística en què Calvià ha tingut major ocupació turística que el 2019, abans de la pandèmia.

Cal recordar que el municipi té les competències del règim sancionador del decret d'excessos des de l'1 de juliol. En total, s'han obert 30 expedients sancionadors, 10 dels quals molt greus –d'entre 60.000 i 600.000 euros de multa– que han suposat el tancament cautelar de fins a sis mesos. Rodríguez ha destacat l'efectivitat del control d'aquesta temporada, ajudant-se en el fet que l'arribada de reforços s'avançàs a l'1 de juny.

Dels deu expedients molt greus, el batle ha apuntat que vuit eren per la venda d'alcohol fora de l'horari permès, i els altres dos estaven relacionats amb la cosificació de la dona. Els altres 20 expedients tenien un caràcter greu, i anaven des de les ofertes d'alcohol al control de les party boats. "Es constata l'eficàcia del decret d'excessos, és un aspecte que requeria una correcció immediata, i ara es trasllada una imatge de major seguretat", ha incidit. A més, també s'han registrat 1.000 denúncies per tinença de drogues.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha posat en relleu que "l'allotjament il·legal i combatre el turisme d'excessos" són dos dels "grans eixos" de la institució en matèria d'ordenació turística. A Calvià, les inspeccions turístiques que ha duit a terme el Consell han suposat aproximadament el 10% del total d'infraccions de Mallorca –59 de les 500 totals–, només per darrere Palma. "Duim el camí d'assolir un turisme de qualitat a Magaluf", ha destacat.

Per la seva banda, la directora general de Turisme, Rosana Morillo, ha subratllat que "la millora" del turisme a la zona de Magaluf es tradueix en "el feedback que es rep" per part del govern britànic. "La marca de Magaluf no s'ha d'entendre com una de turisme d'excessos", ha explicat.

stats