La Caixa blinda els dividends que rep de Naturgy i complica l'opa d'IFM per la gasista

Criteria avisa que no només es manté al capital de la companyia sinó que hi augmentarà la seva participació

2 min
Fins al naixement de CaixaBank, al juliol, l'entitat no comprarà.

BarcelonaCriteriaCaixa ha decidit contraatacar en plena opa d’IFM a Naturgy, l’antiga Gas Natural. El fons australià va presentar al gener una oferta per comprar el 22% de la gasista i s’havia especulat que Criteria podria vendre una part de la seva participació a la primera empresa catalana per volum de vendes, de la qual és el primer accionista. Això hauria casat amb l’estratègia recent de Criteria, societat controlada al 100% per La Caixa. El 2018 el grup de l’estrella es va vendre, per exemple, les seves històriques participacions a Abertis i Repsol i les especulacions que podria acabar fent el mateix amb Naturgy han estat constants des d’aleshores.

Però Criteria ha comunicat que no només no vendrà la seva participació sinó que l’augmentarà. Actualment en controla un 24,8% i seguirà elevant aquest percentatge, tot i que en cap cas superarà el 29,9%, ja que la legislació espanyola l’obligaria aleshores a llançar una opa pel 100% del capital. La decisió de Criteria complica la possibilitat que l’opa de IFM triomfi, ja que gairebé tres quartes parts del capital està en mans de tres accionistes: CriteriaCaixa (24,8%) i els fons Rioja (20,7%) i GIP (20,6%). A més, la decisió de Criteria de seguir ampliant aquesta participació farà que hi hagi menys accions disponibles perquè IFM les pugui comprar.

Amb aquest moviment, CriteriaCaixa pretén blindar la seva principal font d’ingressos, que al seu torn és la principal nodridora de l’obra social de La Caixa. Criteria és un hòlding que agrupa participacions de La Caixa i s’alimenta dels dividends que li aporten aquestes participacions. I entre elles, la que li aporta més diners és Naturgy, especialment ara, quan l’altra gran participada (CaixaBank) té el pagament de dividends capat per ordres del Banc Central Europeu per la crisi del coronavirus.

El 2020, per exemple, Criteria va ingressar 650 milions de dividends, dels quals 340 milions (un 52% del total) van provenir de la gasista catalana i 160 milions (un 25%) van ser del banc. 

El coronavirus ha accentuat una tendència anterior, perquè Naturgy ja era la principal aportadora de dividends, però no de manera tan destacada. El 2019, en concret, dels 743 milions ingressats en dividends, 321 van provenir de Naturgy (43%) i 167 milions de CaixaBank (22%).

IFM va oferir en la seva opa 23 euros per acció (que, per adquirir el 22%, suposen 5.000 milions), un preu que les accions de Naturgy han superat de forma puntual en les dues dècades que fa que la companyia està en borsa. Tot i així, també és cert que durant el 2019 (abans de la pandèmia del covid-19) la companyia va estar per sobre d’aquest llindar en diverses ocasions. El covid, però, va enfonsar les accions i Naturgy s’ha anat recuperant gradualment. Aquest dimarts ha tancat la sessió a 21,6 euros, un 0,2% menys.

stats