Economia 22/10/2019

Brussel·les demana a Espanya un nou pla pressupostari amb més ingressos o menys despeses

La CE reclama un esborrany "actualitzat" perquè l'actual pot incomplir regles fiscals europees

Europa Press
2 min
El vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis en una imatge d’arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha enviat aquest dimarts una carta al govern espanyol en què adverteix que l'esborrany pressupostari enviat a les autoritats comunitàries la setmana passada corre el risc d'incomplir les regles fiscals europees i, per tant, demana un pla "actualitzat" com més aviat millor. El missatge el signen el vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, i es va enviar a la ministra d'Economia, Nadia Calviño.

La carta reconeix, però, que l'esborrany és una pròrroga de l'anterior a causa de "la naturalesa en funcions" de l'executiu de Pedro Sánchez. Brussel·les assenyala que el projecte implica una millora del dèficit estructural –sense tenir en compte el cicle econòmic– equivalent al 0,1% del PIB, una xifra que "es queda curta" respecte a l'esforç recomanat per la UE del 0,65%.

Així doncs, la diferència són uns 6.600 milions en ajustos que el futur govern haurà d'adoptar a través de més impostos o menys despeses. D'altra banda, la Comissió Europea destaca que el projecte inclou un creixement de la taxa de despesa pública del 3,8%, percentatge que "excedeix" l'increment màxim recomanat per la UE, del 0,9%.

"En general, aquests elements no semblen estar en línia amb els requisits de política pressupostària" pactats entre la UE i Espanya, exposa la carta. En aquest sentit, afegeix que "apunten a un risc significatiu de desviació el 2020 i durant el 2019 i el 2020 en conjunt".

Nou esborrany "actualitzat"

En aquest context, la Comissió Europea recorda la "importància" que Espanya enviï un esborrany pressupostari "actualitzat", tot i que entén que la seva tramitació "s'ha endarrerit respecte al seu calendari habitual" per la situació política.

"Per tant, convidem a les autoritats espanyoles a presentar, tan aviat com l'esborrany pressupostari per al 2020 sigui enviat al Congrés, un projecte actualitzat a la Comissió Europea i l'Eurogrup que asseguri el compliment de les recomanacions per a Espanya", tanca la carta.

stats