Laboral
Economia 27/04/2022

Brussel·les vol facilitar la contractació de mecànics, lampistes i informàtics estrangers

La Comissió proposa reduir els costos i la paperassa burocràtica i facilitar l'estada de treballadors no europeus

2 min
El boom de La programació
 Informàtica

Brussel·lesEls empresaris europeus s'enfronten a la falta de treballadors de fins a 28 professions que suposen el 14% de la feina de la UE, com ara lampistes, muntadors de canonades, infermers, soldadors, conductors de camions, enginyers civils i informàtics i programadors. Per això aquest dimecres la Comissió Europea ha presentat una iniciativa per facilitar l'entrada i contractació de persones que tinguin aquestes qualificacions encara que vinguin de fora d'Europa. L'objectiu és aconseguir menys costos i menys paperassa per a les empreses, les administracions i els mateixos treballadors.

L'executiu comunitari considera que els processos migratoris i els requeriments burocràtics són sovint un obstacle massa complicat de superar per facilitar l'entrada i contractació de treballadors que, al cap i a la fi, són necessaris. Si bé és cert que hi ha un marc comú per facilitar l'arribada de treballadors de temporada o moviments dins una mateixa empresa amb seus diferents, la Comissió detecta que falta el mateix esquema àgil per a altres treballadors i també per a autònoms. D'aquí que proposi simplificar els processos burocràtics d'admissió i reduir els costos de contractació que s'hi vinculen a través de la reforma de dues directives vigents: la de residents de llarg termini i la del permís únic, que autoritza els ciutadans de tercers països a residir i treballar en un estat de la UE amb un sol permís.

La proposta també pretén que es trigui menys temps a aconseguir el permís de treball i residència: "Actualment la durada de la sol·licitud dissuadeix les empreses de buscar mà d'obra internacional", constata la comunicació de la Comissió, que creu que reduir la durada ajudarà a millorar l'atractiu de la UE i resoldre els problemes de falta de mà d'obra qualificada. Brussel·les també proposa que per aconseguir el permís únic no sigui necessari només vincular-lo a la feina a una sola empresa, sinó que també es pugui canviar de feina sense perdre el permís legal de residència a la UE. "Permetre als ciutadans no europeus que ja fa temps que resideixen en un país de la Unió canviar de feina i de país pot ajudar a millorar l'efectivitat del mercat laboral europeu i reduir desequilibris regionals", diu la comunicació de la Comissió.

stats