Economia 24/05/2016

Botín, a favor del dret a decidir (dels britànics)

La presidenta del Santander afirma que seguiran al Regne Unit en cas de Brexit

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cristóbal Montoro, Felip VI, Ana Botín i Francisco González, a les jornades de l'IIF a Madrid

MadridLa pertinença del Regne Unit a la Unió Europea és una qüestió que "han de decidir els votants" i que no posa en risc la presència del Banco Santander al país. És el que ha defensat aquest dimarts la presidenta de l'entitat, Ana Botín, en una taula rodona durant les jornades que l'Institut de Finances Internacional celebra a Madrid, i que aplega els principals líders mundials de les finances.

El missatge de defensa del dret a decidir contrasta amb el que va mantenir el banc cantàbric abans de les eleccions catalanes de l'any passat, quan, juntament amb la resta de grans entitats financeres espanyoles van impulsar un comunicat en el qual amenaçaven de deixar Catalunya en cas d'independència.

"Seguirem al Regne Unit passi el que passi", ha afirmat la banquera, que ha recordat que el país és el seu primer mercat. Tot i així, la presidenta del primer banc d'Espanya a nivell internacional ha remarcat que la seva preferència passa perquè el Regne Unit es quedi a Europa: "És el millor per a les dues parts".

La revolució digital

Botín ha compartit taula rodona amb el seu homòleg del BBVA, Francisco González, que ha centrat la seva intervenció a les jornades a remarcar la importància de l'adaptació del sector al nou entorn tecnològic. "Els clients digitals estan quatre vegades més contents, tenen 15 vegades més relació amb el banc i ens costen una fracció que els tradicionals", ha afirmat el banquer. Per això, cal una adaptació ràpida del sector, que ha de construir, no només les estructures tecnològiques que els permetin abraçar la nova onada tecnològica, sinó també les estructures.

"Les plataformes són com un Ferrari, però sense carreteres, enginyers i conductors, el Ferrari no va enlloc", ha afirmat González, que ha demanat una regulació de les grans empreses d'internet, com Apple, Google o Facebook, perquè tenen una posició "monopolística".

González també s'ha referit a l'entorn de tipus negatius a Europa: "Ens estan matant", ha dit el banquer, que ha considerat que no hi ha marge per més polítiques monetàries pel flanc dels tipus a nivell del Banc Central Europeu (BCE).

Les jornades de l'Institut de Finances Internacional són un dels esdeveniments marcats en vermell a l'agenda de tots els financers internacionals. El rei Felip VI ha estat l'encarregat de fer el discurs d'obertura de les jornades, i ha demanat al sector més "transparència", a més d'assegurar la solvència per fer que els recursos financers arribin a l'economia real.

stats