Economia 20/10/2021

Bona temporada per als 'rent a car' illencs tot i la manca de vehicles

La patronal dels cotxes de lloguer diu que ha fet feina a un 80% de la seva capacitats des del maig fins a l'octubre d'enguany

2 min
Centenars de cotxes de lloguer a Son Oms, Palma.

PalmaL'Associació Empresarial de Lloguer de Vehicles de les Balears, AEVAB, ha reconegut avui que ha viscut una temporada "millor del que s'esperava." Segons ha indicat el seu president, Ramon Reus, les empreses han operat al 80% de les seves possibilitats de maig fins a octubre, tot i la manca de cotxes que hi ha hagut durant tot l'estiu a causa de la crisi dels microxips.

La temporada ha estat bastant homogènia a tota la geografia illenca, però a Formentera ha estat molt més constant i fructuosa: des de maig s'ha estat al 100%. Pel que fa a la resta, hi ha hagut alts i baixos, però la mitjana és favorable. De fet, de moment a l'octubre d'enguany s'està llogant un 15% més de cotxes que el 2019. Així i tot, cal fer esment que els preus s'han incrementat un 20% respecte d'altres anys i que es té la previsió que es mantinguin així cap a l'any vinent.

El maldecap dels microxips

La crisi dels microxips va irrompre tan bon punt la pandèmia va començar a alleugerir els confinaments i és un mal que s'estendrà fins l'any que ve, segons ha assegurat Reus. La mancança d'aquests petits mecanismes ha provocat que hi hagués 50.000 cotxes menys aquest estiu a Mallorca en comparació amb anys de normalitat. En total, durant el 2021 hi ha hagut entre 70.000 i 75.000 cotxes.

Aquesta disminució de cotxes no ha afectat les empreses illenques, segons ha explicat Ramon Reus. "Hem donat servei a hotels, clients directes i touroperadors", deia el president de l'associació. Aquesta manca de vehicles, sobretot, ha afectat les grans empreses de rent a car estrangeres. Així i tot, aquest fet ha fet que aquest any no es veiessin "males pràctiques."

Sense aquest romanent de 50.000 cotxes, les grans empreses no han pogut permetre's oferir vehicles per "tres euros al dia, cosa que era totalment fictícia." Llavors, explicava Reus, quan això passava, en arribar els turistes, aquestes companyies començaven a afegir taxes fins que el preu era el mateix que el dels rent a car mallorquins. Aquest any no ha passat, i presumiblement l'any que ve tampoc passarà a causa de la manca de vehicles.

Així i tot, aquest problema també pot afectar les empreses balears, a causa de la necessitat de renovació de la flota. Segons Reus, es necessitaran entre 20.000 i 30.000 cotxes per renovar la flota, però té la convicció que s'aconseguiran.

Agraïment al Govern

Ramon Reus també ha volgut agrair públicament la funció del Govern balear per les ajudes donades al sector. "Quan s'ha d'agrair també s'ha de dir", destacava, i és que, segons ha dit, totes les empreses han rebut l'import sencer que havien demanat.

stats