Economia 18/09/2021

Els 'rent a cars', mateixos benefics que el 2019 però amb 40.000 cotxes menys

Les més damnificades han estat les grans empreses estrangeres

2 min
Centenars de cotxes de lloguer a Son Oms, Palma.

PalmaAmb la temporada turística ja baixant revolucions, les empreses de lloguer de cotxes ja s’atreveixen a fer valoracions del que han estat aquests mesos estiuencs en el còmput de l’any. En total, s’han comptabilitzat 40.000 cotxes de lloguer menys que el 2019, però els beneficis han estat els mateixos que l’any prepandèmic, segons ha assegurat el president de l’Associació de Vehicles de Lloguer de Balears (AEVAB), Ramon Reus. Alhora, també ha reconegut que s’ha fet entre un 60% i un 70% de la feina que es fa durant un any normal, però que ha estat suficient per tornar a veure els números de l’any 2019. “Les empreses de lloguer de tota la vida han tingut cotxes i han donat servei a proveïdors i hotels”, ha assegurat el president de l’AEVAB, referint-se que els que no han tingut un gran volum de vehicles han estat els grans rent a car.

“La temporada que ve estarem igual”, reconeix Reus, “intentant aconseguir cotxes de tota manera”, i és que la crisi dels microxips no sembla que hagi d’acabar fins ben entrat el 2024. Aquesta mancança en els cotxes de lloguer, sobretot, la viuran les empreses que es dediquen a l’exportació de cotxes. Des del sector de l’automòbil de les Balears expliquen que són clients que compren flotes molt grosses amb uns descomptes molt pronunciats. Aquest fet als fabricants els suposa un esforç molt gran. Per això hi ha la creença que, amb l’alentiment de producció d’automòbils que s’està fent palesa i que durarà anys, els productors aniran a cercar l’opció més rendible. Això significa que l’objectiu serà el particular i la gamma alta, la més profitosa de totes per a productors i intermediaris.

Males pràctiques

Dins aquest context de manca de cotxes per part de les grans corporacions, s’han vist preus i pràctiques que es botaven la llei, segons Ramon Reus. “No tenien cotxes, i el que feien era vergonyós”, diu Reus, en referència al fet que els grans rent a car es dedicaven a apujar els preus de manera astronòmica, fent pagar uns 140 o 150 euros al dia per un cotxe de la classe més baixa, sabent que els clients només ho poden pagar per desesperació. “A aquestes empreses no els importa si fan mal a la gent que viu i fa feina aquí”, exclama Reus, i diu que per sort ningú més va seguir aquesta tendència d’apujar els preus d’aquesta manera tan “il·lícita”. Així i tot, el president de l’AEVAB també ha reconegut que durant aquesta temporada, davant l’increment de la demanda i la manca de cotxes de les grans corporacions, els preus han sofert un increment que oscil·la entre el 20% i el 25%.

Però la denúncia de les males pràctiques arriba encara més lluny. Segons afirma Reus, el que fan les grans empreses és anunciar cotxes per només quatre o cinc euros al dia i, després, quan el client arriba a la destinació, començar a sumar-hi taxes i arribar al voltant dels 40 o 50 euros, que és el preu real que ofereixen les empreses illenques. “Hi ha entitats grans que fan el que toca i ho fan bé, però moltes altres que no”, destaca. Finalment, explica que tot i que els rent a car varen haver de firmar un “codi de bones pràctiques”, no el compleixen.u

stats