Economia 25/01/2018

Un any més sense pujades de tipus a Europa

Draghi carrega contra l’equip de Trump per perseguir la devaluació del dòlar

Ara
2 min
Mario Draghi, aquest dijous en roda de premsa a Frankfurt.

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha donat gairebé per fet que aquest any no s’apujaran els tipus d’interès de la zona euro. “Hi ha molt poques probabilitats que els tipus es puguin apujar aquest any”, ha admès el banquer italià en la primera roda premsa d’un 2018. Aquest any està previst que el BCE deixi de comprar deute públic i privat, però la pujada de tipus previsiblement quedarà per al 2019, segons ha dit el seu president. En bona part perquè la inflació segueix sense mostrar la força que el BCE consideraria desitjable.

D’altra banda, Draghi ha reconegut la preocupació de diversos membres del consell de govern del BCE (que està integrat pels banquers centrals de tots els països de l’eurozona) davant la recent escalada de l’euro, que ahir va arribar a cotitzar a 1,25 dòlars per primer cop en quatre anys.

Aquesta setmana, el secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, s’ha posicionat obertament a favor d’un dòlar dèbil per tal d’afavorir les exportacions de la primera potència mundial. Unes declaracions que implicarien un canvi respecte a la política monetària dels Estats Units en l’últim quart de segle, durant el qual s’ha perseguit –almenys en aparença– un dòlar fort.

Els comentaris de Mnuchin van fer caure a plom el valor del dòlar i, alhora, van disparar el valor de l’euro respecte a la moneda americana, i això ha generat inquietud entre els líders europeus. La potència exportadora del Vell Continent s’ha beneficiat en els últims anys del baix preu de l’euro ja que, quant més avall està l’euro, més barats són els productes europeus i, per tant, més fàcil és exportar-los. De fet, l’euro barat explica en part els rècords exportadors que tant Catalunya com Espanya han registrat consecutivament en els últims anys.

Ahir Draghi ha lamentat “l’ús del llenguatge” per part de Mnuchin i ha afirmat que aquest tipus de declaracions van en contra dels acords internacionals. Aquests acords impliquen no entrar en una guerra de divises en la qual cadascú intenta devaluar la seva pròpia moneda. Això va passar en algun moment de la crisi, però s’havia aconseguit trobar un equilibri. La batalla, però, ara es podria reobrir.

stats