Macroeconomia
Economia 30/08/2022

El BCE descarta una crisi com la del 2008

L'economista en cap de l'entitat creu que es podria arribar a una recessió moderada "que no s'hauria de dramatitzar"

ARA
2 min
Philip Lane, economista en cap del BCE, ahir a la Universitat Pompeu Fabra.

BarcelonaL'economia de la zona euro s'enfronta a un alentiment després del fort rebot del creixement. Fins i tot es podria arribar a convertir en una "recessió moderada", però lluny d'un escenari de crisi com el del 2008, segons ha assenyalat aquest dimarts l'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), l'irlandès Philip Lane. "Totes les anàlisis apunten a un alentiment de l'economia", ha reconegut durant una entrevista amb RTVE, on ha subratllat que si s'arribessin a registrar "algunes setmanes de recessió, no s'hauria de dramatitzar gaire" perquè, segons el seu parer, el que no s'espera "són unes circumstàncies com les del 2008". 

Lane ha recordat que, en comparació amb la situació durant la pandèmia fa dos anys, l'eurozona ha tingut una recuperació molt significativa, per la qual cosa un alentiment ara de l'economia "és diferent d'entrar en una fase de pessimisme". L'economista irlandès ha defensat que, a diferència del que va passar durant la crisi que va desembocar en la gran recessió, el sistema bancari de l'eurozona en general "està en bona forma", com també les llars i les empreses, molt menys endeutades que aleshores. 

"No veiem els ingredients d'una recessió llarga. El marc serà més d'un alentiment, que pot implicar una recessió moderada", ha insistit, apuntant que espera una estabilització de l'economia amb ritmes de creixement normals. Lane ha explicat que aquesta desacceleració del ritme d'expansió de la zona euro, després del fort rebot experimentat a mesura que es van aixecar les restriccions per la pandèmia, servirà de fre de les pressions inflacionistes. Tot i això, continuaran alimentades, per contra, per la incertesa relacionada amb la guerra d'Ucraïna i l'escalada dels preus de l'energia. "El preu del gas ha continuat pujant i això incideix de manera important. D'altra banda, anticipem que a la segona meitat de l'any hi haurà una certa reducció en el nivell de la demanda, perquè l'alentiment ajuda a reduir la pressió inflacionista". 

  

stats