Laboral

El BBVA tancarà una de cada tres oficines a Catalunya

L'entitat proposa als treballadors afectats prejubilacions a partir dels 56 anys amb el 65% del sou

2 min
Seu del BBVA a Madrid.

BarcelonaEl BBVA ha posat formalment sobre la taula dels sindicats les xifres que envolten el tancament d'oficines i el consegüent acomiadament col·lectiu que va plantejar fa unes setmanes l'entitat. Segons el document entregat, la decisió implica que tanquin 204 de les 578 oficines que el banc té a Catalunya, un 35%, és a dir, que desaparegui una de cada tres oficines existents.

Segons detallen fonts financeres a l'ARA, aquest buit serà de magnituds molt superiors a Tarragona, Girona i Lleida que a Barcelona. Aquesta última zona perdrà un 31% de les oficines que té, però a les altres tres províncies catalanes la sagnia escalaria fins a gairebé la meitat de les sucursals: segons el pla del BBVA a Tarragona, de 80 oficines en quedaran 43 (tancarà un 46% de les sucursals), i Girona i Lleida passaran de tenir 54 i 51 oficines, respectivament, a tenir-ne 30. En tots dos casos, el percentatge de clausura també supera el 40%.

En el mateix document en què l'entitat ha presentat aquestes intencions també ha explicat com vol gestionar l'acomiadament dels treballadors. El punt del qual partiran les negociacions amb els sindicats són prejubilacions a partir dels 56 anys cobrant entre el 60% i el 65% del sou i diverses indemnitzacions en funció de l'edat. Els representants dels treballadors disposen ara d'un mes per dir-hi la seva, però de moment ja han manifestat en un comunicat recollit per Europa Press i Efe que troben les condicions econòmiques "absurdament insuficients", tant pels trams d'edat com pels percentatges d'indemnització.

En concret, l'entitat ofereix als treballadors d'entre 58 i 62 anys prejubilacions en què percebin el 65% del sou fins que en tinguin 63, i per als d'entre 56 i 57 i una antiguitat mínima de 15 anys una renda temporal del 60% de la retribució anual. En aquest cas, fins que en tinguin 61. En tercer lloc, a les persones de més de 63 anys el BBVA els ofereix una indemnització de 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mesos, i per a la resta de la plantilla la indemnització és de 27 dies per any treballat fins a un màxim de 18 mensualitats.

El que en canvi exigeix el sindicat CCOO és que efectivament la principal via de sortida siguin les prejubilacions però amb millors condicions i amb un tram d'edat més ampli, i que siguin totalment voluntàries. Més enllà d'això, i, com avisen, abans d'entrar a analitzar amb detall l'informe tècnic presentat pel BBVA en què es justifica la necessitat d'acomiadar els prop de 3.500 treballadors, el sindicat ha criticat que aquestes propostes d'indemnització es facin després de publicar-se els resultats del primer trimestre de l'any (un benefici de 1.200 milions d'euros) i la remuneració "milionària" dels seus directius: d'entre 3 i 4 milions d'euros en el cas del president, Carlos Torres, i del conseller delegat, Onur Genç.

En resposta a aquesta situació, els sindicats han anunciat mobilitzacions per dilluns a les quatre capitals de província catalanes.

stats