Previsions
Economia 15/12/2022

El BBVA millora el creixement previst per a les Balears el 2023, fins al 2,2%

Suposa una millora de dues dècimes respecte de la previsió anterior

ARA Balears
2 min
Una treballadora a una hotel de Palma

PalmaEl BBVA estima que les Balears creixeran un 2,2% del Producte Interior Brut (PIB) el 2023, la qual cosa implica una millora de dues dècimes respecte de la previsió anterior, segons la darrera actualització de les previsions de creixement del servei d'estudis de l'entitat bancària. Amb tot, aquesta xifra se situa per sobre del conjunt estatal (1,2%).

Així mateix, l'entitat també millora les previsions per a les Illes al tancament del 2022, que se situava fa uns mesos en un 8% i ara estima en un 9,9% del PIB, enfront del 4,6% d'Espanya. Es tracta d'una estimació més moderada que la que fa el Govern balear, que xifra el creixement del 2022 en un 13,3%.

Segons ha assenyalat Europa Press, la predicció del BBVA és deguda a "la fortíssima recuperació del turisme en el darrer any", que ha suposat "un impuls diferencial" a les Balears. No obstant això, les dades del segon semestre "ja mostren una menor embranzida i es preveu que el turisme perdi impuls per la menor renda disponible en els mercats d'origen", destaca l'entitat.

Pel que fa al 2024, el BBVA calcula un creixement de l'economia illenca d'un 2,8%, en aquest cas, per sota del conjunt estatal (3,4%), ja que augura que seran les comunitats més industrials les que impulsin el creixement en els pròxims anys. Per contra, les comunitats turístiques, "una vegada normalitzada l'afluència, tendiran a experimentar un menor creixement", exposa.

Previsió del Cercle d'Economia de Mallorca

Per part seva, el Cercle d'Economia de Mallorca assegura que l'economia de les Balears creix a un ritme "alt però cada vegada menys intens". La institució destaca que el 83% dels indicadors disponibles incrementen en termes interanuals durant el mes d'octubre, el mateix percentatge que el mes anterior.

No obstant això, més de la meitat dels indicadors analitzats perden impuls respecte del mateix mes que l'any anterior. En concret, un 39% s'acceleren, enfront del 44% del mes anterior. El Cercle remarca que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha moderat l'augment interanual: durant el novembre, darrera dada publicada, va ser del 4,7%, mentre que el maig era d'un 24,3%.

Per als mesos vinents, l'escenari més probable per a les Illes és, segons el Cercle, "que continuï la tendència desaccelerada, en termes interanuals". "La inflació i l'augment dels costos de finançament incidiran en bona part en la capacitat de consum i, per tant, en l'evolució de l'activitat econòmica a curt termini", augura la institució.

Mercat laboral

Enguany el mercat laboral a les Balears ha millorat les xifres prepandèmiques de desocupació i contractació, segons un estudi presentat aquest dijous per CCOO. La secretària d'Ocupació i Política Sectorial del sindicat a les Illes, Yolanda Calvo, ha subratllat que el mercat laboral a l'Arxipèlag no s'ha vist afectat ni per la inflació ni per la invasió de Rússia a Ucraïna.

Calvo ha insistit que cal "remuntar-se al 2007 per trobar millors dades", per exemple, en desocupació. D'aquesta manera, en comparar les xifres des de gener fins a setembre, entre el 2019 i el 2022 hi ha una baixada de 33.411 persones. A més, el sindicat ha defensat l'augment dels salaris, a fi "que permetin que els treballadors de les Illes puguin tenir una vida digna", ha dit Calvo.

stats