Economia 02/12/2022

El mercat laboral illenc es manté, tot i el final de la temporada turística

L'Arxipèlag continua liderant la caiguda anual de l'atur a l'Estat

ARA Balears
2 min
Un home treballant a una hotel de Palma

PalmaEl mercat laboral de les Illes Balears continua encapçalant la baixada de l'atur en termes interanuals en el conjunt de l'Estat. Segons les dades publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball i Economia Social, el nombre d'aturats registrats a l'Arxipèlag aquest mes de novembre és un 36,78% inferior al del mateix mes de l'any passat. Aquestes xifres registrades en l'onzè més de l'any són les millors de l'Arxipèlag des que es recullen les dades (2005).

Si bé en la comparació anual s'ha registrat un descens de més del 30%, en la comparació intermensual (entre els mesos d'octubre i novembre) el nombre de residents a les Illes Balears ha augmentat un 4,5%. Així, hi ha hagut 36.487 aturats, 1.587 més que en el novè mes de l'any.

Tot i això, aquest mes de novembre mostra l'estabilitat del mercat laboral illenc i registra el menor ascens de l'atur després del final de la temporada turística registrat els darrers 17 anys. De fet, l'any passat la xifra d'aturats entre el mes d'octubre i el de novembre va créixer amb 5.771 illencs, mentre que enguany només ha augmentat amb 1.587.

D'aquest total de persones residents a les Illes Balears que estaven a l'atur durant el mes de novembre, 15.402 són homes i 21.085, dones. Així, més de la meitat de les persones desocupades a l'Arxipèlag (57%) són dones. A més, per àmbits laborals, el sector en el qual s'ha registrat un major increment de l'atur és el sector dels serveis.

Després que aquestes dades es fessin públiques, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha fet una piulada al seu compte de Twitter en què ha celebrat que "les Balears continuen sent la primera economia d'Espanya". A més, en el tuit, Armengol destaca que l'atur ha baixat un 36,8%, quatre vegades més que a l'Estat (-9,5%), i remarca que les polítiques que s'han fet des de l'Executiu illenc atorguen als residents "escuts, solucions i estabilitat".

En el conjunt de l'Estat, però, el novembre sí que es va tancar amb una reducció de l'atur de 33.512 persones (un 1,15% menys) i actualment hi ha 2.881.380 espanyols registrats a les oficines del SEPE que cerquen feina.

La Seguretat Social perd més de 80.000 cotitzadors a les Balears

La Seguretat Social va registrar 477.394 afiliats de mitjana a les Illes Balears durant el mes de novembre, xifra que suposa un descens del 14,4% en comparació amb el desè mes de l'any (-80.387). Tot i això, igual que ocorre amb l'atur, la comparació amb el mateix període de l'any passat deixa un balanç positiu, ja que actualment hi ha un 4,7% més de cotitzants que el mes de novembre del 2021.

D'aquesta manera, les Illes Balears acumulen tretze mesos consecutius batent el rècord històric en afiliació interanual. A l'onzè mes de l'any l'Arxipèlag ha estat la comunitat autònoma de l'Estat amb un major increment de la xifra d'afiliats a la Seguretat Social en la comparació interanual, només per darrere de les Illes Canàries, que actualment estan en plena temporada turística.

Augmenta la contractació indefinida

Per vuitè mes consecutiu el percentatge de nous contractes indefinits se situa en valors elevats, de manera que es consolida el canvi d’escenari del mercat de treball de les Illes, amb un nou paradigma en què la contractació indefinida és ja la norma. Així, en un any s’ha passat d’un 22,7% de contractació indefinida el novembre del 2021 al 63% registrat el novembre d'enguany.

stats