Previsions
Economia 10/04/2024

El BBVA alerta de la manca de mà d'obra a les Balears els propers anys

L'economia de les Illes continuarà creixent enguany per damunt de la mitjana espanyola, però el 2025 mostrarà signes de desacceleració

ARA Balears
2 min
La hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus

PalmaL'economia de les Balears creixerà un 2,5% enguany –el quart per damunt de la mitjana estatal– i un 1,7% el 2025 gràcies, en bona part, al comportament del sector turístic, segons ha informat aquest dimecres BBVA Research i ha difós Europa Press. Aquest creixement permetrà crear 28.000 llocs de feina en dos anys, encara que la manca de relleu generacional, els problemes per accedir a un habitatge i la insularitat faran difícil que es cobreixi la demanda de treballadors. Aquestes són les principals conclusions de l'informe Situació Balears 2024, que ha presentat l'entitat, que considera que la manca de mà d'obra és un factor clau per abordar en el futur, especialment en el turisme, els serveis i la construcció.

L'economista en cap de BBVA Research per a Espanya, Miguel Cardoso, ha explicat que, a mesura que minva la taxa d'atur, les empreses tenen més dificultats per trobar treballadors qualificats. Així, la falta de capital humà podria generar un augment dels salaris, però també una reducció dels serveis que s'ofereixen. Aquesta situació també exigirà més inversió en la formació d'aturats en col·laboració amb les empreses, així com en digitalització i automatització. En aquest context, l'expert ha remarcat l'important impacte de la immigració en el mercat laboral.

Acceleració el 2024

L'informe manté la previsió de creixement per al PIB de les Balears, amb un increment d'un 2,5% el 2024, després que el 2023 fos d'un 3%. La normalització del turisme ha permès la recuperació després de la crisi sanitària, que continuarà el 2025 amb menys força, amb un augment del PIB d'un 1,7%. La millora de les economies europees ha afavorit l'arribada de turistes estrangers, especialment alemanys, en detriment del turisme estatal.

El creixement de l'afiliació a la Seguretat Social a les Balears ha estat un dels més alts de l'Estat el primer trimestre de 2024, amb increments especialment significatius a Eivissa, Formentera i Mallorca. Només Menorca mostra un dinamisme inferior a la mitjana espanyola. L'hostaleria va ser el sector més fort en augment d'afiliacions el segon semestre de 2023, i ha augmentat l'empenta el primer trimestre d'enguany. Però també puja la contribució del comerç i del transport.

Cardoso ha argumentat que bona part de la millora és a causa de l'augment de la despesa per part d'estrangers, amb un increment d'un 35% el primer trimestre de 2024. Part d'aquesta evolució reflecteix la desestacionalització del turisme, amb un increment de places hoteleres disponibles durant els mesos d'hivern, a prop de les xifres prepandèmia, però amb una ocupació més alta.

Pel que fa a l'any que ve, el PIB de les Illes moderarà el creixement, que se situarà en un 1,7%, mentre que el d'Espanya se situarà en un 2%. Els preus elevats en el turisme, que acumulen un increment superior al de destinacions competidores, i els tipus d'interès podrien limitar l'avançament de la despesa.

stats