Economia 24/03/2022

Adolf Utor, president de Baleària: "El 2050 serem una naviliera amb zero emissions"

L'empresa va superar els 100 milions de beneficis bruts per primera vegada el 2021

3 min
El president de Baleària, Adolf Utor, a l'acte de presentació de la memòria de sostenibilitat a l'aljub del Baluard.

PalmaEl missatge del president de Baleària, Adolf Utor, ha estat clar i directe: ha assegurat que volen "avançar com més aviat millor cap a ser una naviliera de zerp emissions". A més, s'ha posat com a fita el 2050 per aconseguir l'objectiu. De fet, Utor ha presentat la memòria de sostenibilitat de l'empresa aquest dijous migdia, i ha assegurat que "els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són el nostre full de ruta". En l'acte l'han acompanyat la presidenta del Govern, Francina Armengol; la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto, i el batle de Palma, José Hila, entre moltes altres autoritats.

Baleària s'ha presentat com a empresa pionera a la Mediterrània i ha anunciat una reducció de 56.000 tones de CO₂ amb el seu nou sistema de motors duals preparats per consumir un 10% d'hidrogen verd amb un propòsit d'un 25%. Alhora, aquesta baixada d'emissions també és causada per la utilització de gas natural com a combustible. En aquest sentit, n'han rehabilitat sis i n'han construït tres de nous.

Al mateix temps, el president de Baleària ha aprofitat per anunciar que el 2023 la naviliera tindrà un ferri 100% elèctric, i serà el primer de la Mediterrània. Farà zero emissions dins el port i a la sortida, tot i que el trajecte sí que serà amb dièsel. Serà el vaixell que farà la connexió entre Eivissa i Formentera.

La ministra d'Indústira, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

La ministra Reyes Maroto ha lloat Baleària i les Illes, referint-s'hi com un exemple: "A pesar de la crisi heu mantingut el vostre full de ruta i amb més compromís i més convicció". A més, ha donat esperança, assegurant que s'està treballant en un pla de resposta per "abaixar els preus energètics i donar suport als sectors afectats".

Per altra banda, la presidenta Armengol també ha donat una ditada de mel a la naviliera, dient que "sempre hi han estat quan se'ls ha necessitat, en moments molt complicats". A més, ha fet esment que una empresa com Baleària és molt important per a les Illes, perquè les uneix, i, segons ha dit, "la mobilitat és un dret per a la ciutadania illenca". Finalment, ha volgut fer un agraïment concret a l'empresa i al seu president "com a dona i com a presidenta", per posar noms de personalitats femenines als nous vaixells de l'entitat.

Recompte econòmic del 2021

L'empresa també ha fet públiques les seves dades del 2021 respecte de l'any anterior. Segons s'ha explicat, l'any passat la naviliera va obtenir 103 milions d'euros de beneficis bruts per primera vegada. En total, van ser 49 els milions nets que va guanyar l'empresa. A més, també va incrementar un 38% el trànsit de passatgers i un 29% el de vehicles en comparació amb el 2020.

Així i tot, s'ha de fer referència que aquests dos darrers indicadors encara estan lluny de les xifres prepandèmiques. Pel que fa als passatgers, estan a un 34% de diferència del 2019 i dels vehicles encara té un marge del 28%.

La ministra d'Indústira, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Tanmateix, s'ha de tenir en compte que en l'exercici del 2020 varen tenir unes pèrdues de 15 milions d'euros. Ara bé, el president de Baleària, Adolf Utor, ha afirmat que l'empresa podrà "amortitzar el deute, consolidar la solvència i mantenir el pla d'inversions". En aquest sentit, ha destacat que la facturació de l'empresa durant el 2021 va arribar als 396 milions d'euros.

stats