Política 23/03/2022

Armengol anuncia ajudes directes per als sectors econòmics i s'empara en Europa per sortir de la crisi

El Govern subvencionarà el transport per la pujada de preus del carburant i exonerarà les embarcacions pesqueres de les taxes portuàries en els ports autonòmics

5 min
Reunió del Pacte de Reactivació

PalmaEl Govern de les Balears posarà en marxa un seguit d'ajudes directes per pal·liar la situació de crisi econòmica, especialment en el sector del transport, el sector primari i l'acceleració de la transició energètica. Aquests són els àmbits en què la cap de l'Executiu, Francina Armengol, va fer més incís en la conferència de presidents autonòmics de la Palma i en la reunió sectorial amb les vicepresidències estatals i el Ministeri d'Hisenda. La reunió del Pacte de Reactivació d'aquest dimecres ha desembocat en 70 acords, 27 dels quals fan referència a l'àmbit estrictament autonòmic, i és aquí on es destaca que, entre altres mesures, el Govern balear subvencionarà directament el sector del transport per compensar l'increment del preu dels carburants, i s'exonerarà les embarcacions pesqueres de les taxes portuàries als ports autonòmics, una de les grans reivindicacions del sector.

Armengol ha remarcat que les mesures proposades per la Comunitat són complementàries a una "solució que és europea". La presidenta ha continuat el discurs que va fer a la conferència de presidents i les sessions de control al Parlament, on ha anat parlant d'un "problema mare" d'àmbit europeu: el canvi regulador del mercat energètic. És per aquest motiu que la gran majoria dels acords del Pacte de Reactivació fan referència a sol·licituds a l'executiu estatal, per defensar-les en el Consell Europeu que se celebrarà entre aquest dijous i divendres, i on l'energia serà el gran tema a tractar, a més de mesures enfocades en l'àmbit estatal.

A la reunió hi han assistit membres del Govern dels tres partits del Pacte, els consells insulars, la FELIB en representació dels ajuntaments, agents socials i econòmics, i tots els partits parlamentaris llevat de Vox. S'ha de recordar que el PP, Més per Menorca i Gent per Formentera no es van adherir al Pacte de Reactivació en el seu moment, però han participat en aquesta reunió "per lleialtat i responsabilitat", segons ha destacat el portaveu del principal partit de l'oposició, Antoni Costa. Tant Costa com el president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Marí, també del PP, han criticat que no hi hagi una quantificació de les ajudes directes per frenar l'increment dels costos de les empreses. "Hi ha manca de concreció de les mesures i de quantificació. Si a la reunió les mesures no tenen ni un nombre, és una decepció", ha argumentat el portaveu popular.

Tres grans blocs d'acords

El Pacte de Reactivació ha consensuat tres grans blocs de mesures per fer front a una crisi econòmica que la invasió d'Ucraïna per part de Vladimir Putin ha agreujat en tots els àmbits: el bloc humanitari, el social i l'econòmic. En l'aspecte humanitari, les Balears reiteren la voluntat de col·laboració amb l'executiu de Pedro Sánchez en l'acollida temporal dels refugiats ucraïnesos, a més d'incidir en la inserció educativa i laboral. En aquest sentit, Armengol ha anunciat que es faran deduccions fiscals a l'IRPF per a les famílies que vulguin acollir –sempre que no siguin familiars– o donatius.

En la part social, el Govern prioritza el transport públic. "Feim una aposta ferm pel transport públic, entenent que hi ha gent que no pot disposar de vehicle privat", ha exposat la presidenta de les Illes. Concretament, l'Executiu assumirà l'encariment del preu en aquesta àrea, amb el compromís de mantenir les tarifes actuals, i s'ampliaran les freqüències i els horaris del TIB. D'altra banda, es convoquen línies de subvencions per a entitats socials per reduir la pobresa energètica i garantir l'alimentació. "Aquestes ajudes són les que han tingut més unanimitat", ha subratllat la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. "Estudiarem fórmules per donar més suport als que tenen més problemes, unes famílies que ja tenim detectades", ha afegit.

Finalment, hi ha l'àmbit econòmic, en què es fa una menció especial al sector primari, el del transport i l'acceleració de la transició energètica. A part de les subvencions directes per la pujada dels preus dels carburants, fins que el govern estatal efectuï l'ajuda de 500 milions d'euros anunciada per al transport, l'Executiu balear es compromet a establir clàusules de revisió en els contractes entre el sector públic i les empreses transportistes, que permetin compensar aquest increment dels costos. Dins la pesca també hi haurà ajudes directes arran dels preus del combustible, condicionades, però, a l'augment de l'import mínim del sector, i en l'àmbit agrari i ramader s'aposta per crear una línia d'ajuts per al transport de mercaderies primeres, afectat per "l'especial circumstància" que suposa la insularitat.

"La solució és europea"

Armengol s'ha tornat a referir al fet que l'arrel de la problemàtica actual s'escapa de les mans de les Balears i es troba a Europa -"la solució és europea"-, concretament en la regulació del sistema energètic. És per això que el Pacte de Reactivació sol·licita l'adopció de mesures al president del Govern estatal, Pedro Sánchez, per dur-les a terme de manera directa, però també per dur-les al Consell Europeu i aconseguir una 'balearització' dels acords en certa manera. En aquest sentit, el vicepresident de l'Executiu illenc, Juan Pedro Yllanes, ha posat damunt la taula l'establiment de preus màxims de l'energia. "La Unió Europea (UE) donarà llibertat als països per establir mesures de control de preus, que pot voler dir limitar-los, i és una finestra d'oportunitat que hem d'aprofitar", ha apuntat.

El Govern balear sol·licita a Sánchez, a més, la reducció de la pressió fiscal en els preus dels carburants i l'electricitat, mesures per reduir el gasoil agrícola i del sector pesquer, o l'ampliació del percentatge de disminució dels preus d'hidrocarburs. Yllanes ha destacat també l'aposta de l'autoconsum d'energia elèctrica, que "és un sector estratègic a tot Espanya, però s'ha d'enfortir a les Illes, que són un territori limitat". Per aquest motiu, les Balears reclamen facilitar l'autoconsum, i servir com a pla pilot d'un mercat local d'energia.

Manca un consens total

La presidenta del Govern ha cercat el consens des del gran agreujament de la crisi econòmica per la invasió d'Ucraïna, amb dues reunions de la Mesa de Diàleg Social, amb les patronals i sindicats, trobades amb els consells insulars i els ajuntaments, i aquest dimecres amb la reunió del Pacte de Reactivació. Així i tot, tant Ciutadans com el PP han carregat en major o menor mesura contra les declaracions d'Armengol i la reunió d'avui. "No compartesc que la solució sigui només europea; Pedro Sánchez ha d'actuar ja per pal·liar els efectes negatius", ha criticat la líder de Ciutadans, Patricia Guasp. "Falta concreció, però estam d'acord amb les mesures socials, humanitàries i d'agilitzar la tramitació de fons europeus", ha continuat. El partit ha duit un document amb 30 mesures, i ha tret una reunió bilateral amb Armengol per tractar-les una per una i veure la possibilitat de dur-les a terme.

Per la seva banda, el PP s'ha mostrat decebut per la manca de quantificació de l'import de les ajudes directes, i ha recalcat que, malgrat que hagi participat en la reunió, no formarà part del Pacte de Reactivació. "Per responsabilitat i lleialtat hi hem assistit. Per aportar i escoltar quines mesures prendrà el Govern", ha dit Antoni Costa. El principal partit de l'oposició ha reclamat que l'Executiu illenc aprovi divendres o dilluns un decret llei, en un consell de Govern extraordinari, per "concretar i aplicar les mesures". "No podem esperar més", ha afirmat Costa. "El resultat de la reunió no és satisfactori, no hem aconseguit que el Govern entengui la situació extraordinària que es viu", ha afegit. El PP, com Ciutadans, ha exigit l'aprovació del règim fiscal de les Balears, a més de baixades d'impostos i "mesures que impactin directament sobre les rendes mitjanes i baixes de les famílies".

stats