L'atur ha augmentat un 90,9% en un any a les Balears

Les Illes registren 10.730 treballadors en ERTO més que a l'agost

Les xifres de l'atur no deixen de pujar a les Illes Balears. Segons les dades publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball i Economia Social, durant el mes de setembre es varen registrar un total de 77.112 persones a l'atur, una xifra que representa un increment del 4,55% respecte del mes d'agost (3.359 més) i un augment interanual del 90,98% (36.735 més). Del total d'aturats, 35.819 han estat homes, mentre que 41.293 han estat dones.

Una de les dades més destacades és que durant el mes de setembre a les Balears s'han reincorporat als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) 10.730 treballadors. Amb aquesta dada, per primera vegada des del mes de juny, el nombre de treballadors en ERTO ha crescut respecte del mes anterior. En aquest sentit, cal destacar que a finals de setembre el nombre de persones en ERTO en el conjunt de les Balears era de 69.531, de les quals 64.141 són per força major i 5.390 per causes productives. El director general de Model Econòmic i Treball del Govern, Llorenç Pou, ha afegit que l'especialització turística de les Balears fa que el percentatge de llocs de feina protegits per ERTO, un 14,1%, sigui el major entre totes les comunitats, ja que la mitjana estatal és del 3,9%. Pou ha destacat també que l'extensió dels ERTO fins dia 31 de gener de l'any que ve "és vital per tenir prestacions d'atur per als fixos discontinus".

En el conjunt de l'Estat, la desocupació s'ha reduït en 26.329 persones (un descens del 0,69%). Aquesta disminució suposa la millor xifra en un mes de setembre de tota la sèrie històrica, segons ha destacat aquest divendres el Ministeri de Treball. Així doncs, a Espanya hi ha 3.776.485 persones inscrites en els serveis d'ocupació. Cal destacar també que mentre que  l'atur s'ha reduït en 13 comunitats autònomes, les Illes tornen a ser la comunitat que presenta una pitjor evolució de persones aturades i encapçala, un mes més, l'increment tant mensual com interanual.

El conseller de Treball, Turisme i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha assegurat en el programa Al Dia d'IB3 Ràdio que aquestes dades eren previsibles. "Les xifres de l'atur del mes de setembre entren dins les previsions que teníem", ha dit. Negueruela ha reconegut que la situació del mercat laboral a les Illes és molt complicada i ha remarcat que estan treballant "en un programa de recuperació laboral que esperam tenir llest molt aviat".

Tot i això, el conseller s'ha mostrat satisfet pel resultat que ha tingut el fet de no aturar el sector de la construcció durant l'estiu, ja que ha estat l'únic que no ha baixat. "El decret llei que es va aprovar ha funcionat i això ho hem de valorar positivament perquè, si no, les xifres serien pitjors", ha explicat.

L'afiliació a la Seguretat Social

L'afiliació a la Seguretat Social es va reduir al setembre a les Balears un 13% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, tot i que 64.501 treballadors varen mantenir el lloc de feina gràcies als ERTO, recull l'agència Efe.

Segons el Govern, al setembre l'afiliació mitjana a les Illes es va situar en 500.077 treballadors, 74.712 menys que un any abans. Si es compara amb les xifres del mes d'agost, la feina es va reduir un 2,6%, després de caure el nombre d'afiliats en 13.258 persones. "Aquesta reducció és habitual en aquest mes, si bé enguany és atribuïble a l'aturada turística iniciada en la segona meitat 'agost", ha apuntat Pou.

L'afiliació continua creixent a la construcció, mentre que cau especialment en el turisme, sobretot a les Pitiüses i entre els joves. A l'agost d'enguany hi havia 29.631 menors de 25 anys afiliats a la Seguretat Social, 243.818 entre 25 i 45 anys.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF