Economia 09/02/2022

Armengol: "És increïble que des del 2014 no hi hagi una proposta seriosa de finançament autonòmic"

La presidenta del Govern ha estat present a la conferència de Barcelona Tribuna 'Les Illes Balears, avançant-nos al futur'

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, a la conferència, "Les Illes Balears, avançant-nos al futur".

Palma"No és fàcil rompre la manera de veure Espanya d'una visió centralitzada. Tots ho veim cada dia. Però si no ho intentes no ho tindràs". Així definia la presidenta de les Illes, Francina Armengol, la situació anquilosada que es viu amb el tema del finançament autonòmic a l'Estat. Armengol, de fet, ho ha tingut clar a l'hora de dir que li sembla "increïble que des del 2014 no hi hagi una proposta seriosa de finançament autonòmic".

La presidenta ha format part de la conferència de Barcelona Tribuna 'Les Illes Balears, avançant-nos al futur', on ha debatut temes com el del turisme illenc, el finançament autonòmic i la necessitat que Catalunya hi participi activament. "Si no hi ets no ho lluitarà ningú per tu", ha defensat, quan parlava de la importància que Catalunya sigui present a les meses multilaterals i bilaterals.

En aquest sentit, Armengol ha parlat que hi ha propostes sobre la taula, com per exemple la de la població ajustada. "Hem fet al·legacions i estam en contacte. Defensarem interessos a les taules multilaterals i bilaterals", ha assegurat. Així i tot, alhora ha tornat a fer esment a Catalunya, i ha reclamat la seva presència i la seva força: "És important que Catalunya parli d'això, perquè si no aquest debat va cap a una altra banda. L'statu quo beneficia qui beneficia, i l'hem de rompre".

L'infrafinançament, la gran xacra

Armengol tampoc ha tingut pèls a la llengua per reconèixer que el deute públic és una gran xacra per a les Illes, i que en gran part és per culpa de l'infrafinançament. "La meitat és degut a això. No podem assumir els mateixos serveis que sí que poden assumir altres territoris", ha afirmat. A més, ha afegit que "aquesta visió que es té des de Madrid que a les Illes vivim molt bé és mentida, tenim pobresa i desigualtat com els altres territoris".

La presidenta ha reivindicat que les Illes, el País Valencià i Catalunya són gran part del pes econòmic de l'Estat, però també ha reivindicat que "per ser el motor econòmic d'Espanya necessitam tenir els recursos adients". És aquí quan ha posat molt d'èmfasi en les aliances: "Si lluitam tots tindrem més possibilitats i, així i tot, no serà fàcil". Ha reconegut tenir una forta aliança amb el País Valencià, "compartir visions amb Andalusia i, fins i tot, compartir idees del senyor Feijóo". Però ha tornat a fer un reclam a Catalunya, "respect les seves aspiracions polítiques d'independència, però, ara per ara, no ho són, i necessiten ser-hi al dia a dia i fer feina per tenir un millor finançament".

stats