Política 08/02/2022

Les Balears reclamen a l'Estat que incrementi el pes de la insularitat en el nou sistema de finançament

Han demanat també que es garanteixi el principi d’ordinalitat de les comunitats autònomes i dotar-les de més capacitat normativa tributària

ARA Balears
2 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, en el centre de la imatge, celebra l'aprovació dels pressupostos

PalmaEl Parlament de les Illes Balears reclamarà al govern espanyol que incrementi el pes de la insularitat en el nou sistema de finançament. Durant la Comissió d’Hisenda i Pressupostos d'aquest dimarts, els grups parlamentaris han aprovat una iniciativa d'El Pi per exigir a l'executiu de l'Estat que en qualsevol modificació o revisió del sistema de finançament s’incrementi el pes de la insularitat i es tinguin en compte la sobrepoblació, la població flotant i els índexs de preu regionals.

Segons ha explicat el partit regionalista, a través d'un comunicat, a la Comissió també s'ha aprovat instar el govern de l’Estat a garantir el principi d’ordinalitat de les comunitats autònomes i dotar-les de més capacitat normativa tributària. Així mateix, el Parlament ha donat llum verda al quart punt de la proposició no de llei que reclama al govern de l’Estat que en la futura revisió del sistema es tingui en compte que hi ha comunitats autònomes com les Balears que acumulen una part important del seu deute a conseqüència d’un infrafinançament històric que l’Estat hauria de condonar i, com a mínim, tenir en compte al sistema les despeses financeres generades per aquest deute.

En aquest sentit, el portaveu del grup parlamentari regionalista, Josep Melià, ha recordat que el 18 febrer de 2020 el Parlament ja va aprovar instar el govern de l’Estat a garantir el principi d’ordinalitat. “Per El Pi és fonamental que es compleixi aquest principi, que no és res més que els mecanismes de solidaritat i d’anivellació del sistema de finançament no modifiquin la posició de les comunitats autònomes que aporten més. Si som els segons a donar a l’Estat, hem de ser els segons a rebre”.

stats