Economia 28/11/2017

Alberto Nadal: "La renda bàsica provocaria la fallida de la hisenda pública"

El secretari d'estat de Pressupostos assegura que posaria en risc l'estat del benestar

Júlia Manresa
2 min
Alberto Nadal, secretari d’estat de Pressupostos i Despesa, ahir a la Cambra en companyia de Miquel Valls.

MadridEl govern de Mariano Rajoy continua la seva campanya contra la renda bàsica que el Congrés de Diputats va tirar endavant malgrat el seu posicionament en contra. El secretari d'estat de Pressupostos, Alberto Nadal, ha assegurat aquest dimarts que aplicar aquesta mesura tal com la planteja el Congrés (un ajut de 426 euros als aturats de llarga durada) provocaria "la fallida de la hisenda pública" i, a més, posaria en risc l'estat del benestar.

Nadal ha reforçat el seu argumentari amb l'estudi que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va presentar fa unes setmanes, que elevava el cost d'aquesta mesura fins a un punt i mig del PIB. "El cost superaria els 20.000 milions d'euros, a més dels 8.400 milions que ja es gasten en figures similars", ha apuntat el secretari d'estat de Pressupostos, que també assegurat que la mesura implicaria un augment del dèficit públic de l'1,5%.

Així doncs, Nadal considera que una prestació d'aquest tipus –Podem la reclama al Congrés de Diputats– obligaria a dedicar menys recursos a altres partides o a augmentar els ingressos a través d'apujar els impostos, per exemple l'IVA. Segons el popular, l'Estat ja destina una quantitat anual a programes similars que està alineada amb la mitjana europea.

Per a Nadal, la recuperació econòmica i la creació de nous llocs de treball són un indicador que les desigualtats s'estan reduint. "Les dades mostren com el major deteriorament dels indicadors de desigualtat i pobresa es va produir entre el 2007 i el 2011, període que inclou anys de forta destrucció de l'ocupació", ha dit.

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest juliol la renda garantida de ciutadania (RGC), que ja és una realitat des del setembre. Així doncs, les persones que fins ara cobraven la renda mínima d'inserció (RMI) i les que voluntàriament sol·licitin la RGC i compleixin els requisits podran accedir a una retribució de 550 euros mensuals. Es tracta d'un import que augmentarà progressivament i que l'1 d'abril del 2020 arribarà als 664 euros.

stats