Economia 13/09/2019

L’agost agreuja la caiguda de la facturació dels negocis a Menorca

Pràcticament la meitat dels agroturismes a l’illa milloren, mentre que sis de cada deu comerços decreixen respecte del 2018

Ivan Martín
4 min
L’agost agreuja la caiguda de la facturació dels negocis a Menorca

MaóLes xifres de facturació de les empreses turístiques no han millorat durant l’agost, i el balanç de la temporada continua sent preocupant. Les dades de PIME Menorca indiquen que gairebé la meitat de les empreses (47,2%) han disminuït la facturació en comparació amb el mateix període que l’any passat. El 34,1% s’ha mantingut i només augmenten els resultats el 18% dels negocis.

L’agost no ha representat el punt d’inflexió que s’esperava per recuperar l’activitat turística perduda durant els mesos anteriors i afrontar la recta final de la temporada amb optimisme. De tota manera, si es contraposen les dades de PIME amb les de fa un any, es pot veure que tan sols varen augmentar la facturació un 15% de les empreses, és a dir, enguany un 3% més de negocis han fet més caixa que l’agost de 2018. Es tracta d’una lleugera millora que, per la secretaria general de PIME Menorca, Maria Garcia, “és insignificant i no respon a un canvi de tendència”.

Motius del descens

Entre els motius que justificarien el descens generalitzat de l’activitat econòmica, Garcia apunta a la sortida del Regne Unit d’Europa. “Tot apunta que amb el Brexit el turisme es veurà afectat per la possible devaluació de la lliura o perquè els britànics deixaran de venir de vacances”, remarca. Això augmenta la incertesa perquè el mercat britànic va aportar el 2018 el 60% dels passatgers estrangers de l’aeroport de l’illa. Garcia recorda que la temporada passada “es varen perdre 60.000 turistes britànics, i entre maig i juny d’enguany, pràcticament uns 10.000”. A més, PIME alerta sobre el futur del mercat alemany. “Preocupa la desacceleració que viu aquest país”, sentencia la responsable de la patronal.

En el conjunt dels sectors de serveis turístics menorquins, el dels agroturismes és el que ha passat millor l’agost. Un 44,4% dels establiments d’allotjament en un entorn rural ha incrementat la facturació. En canvi, el 62,2% dels comerços relacionats directament amb el turisme han venut menys respecte del 2018. La secretaria general de PIME Menorca reconeix que aquests resultats no coincideixen amb l’evolució de l’Índex General del Comerç Minorista. A més, destaca que això ja va quedar clar en les dades sobre el maig, el juny i el juliol que va difondre la patronal, però creu que “són xifres creïbles perquè així ho avala la reducció de contractes en aquest sector en comparació amb el mateix període que l’any anterior”. A Menorca s’han formalitzat un 28% menys de contractes que el 2018.

El dels agroturismes és el sector que té un major percentatge d’empreses que milloren resultats. Enguany un 44% dels negocis han millorat els resultats, mentre que l’any passat varen ser un 25%. També és el sector amb menys percentatge d’empreses que han reduït la facturació, un 11,1%.

Quant a la resta sectors, més de la meitat de les empreses de lloguer de vehicles (52,1%) han facturat menys que a l’agost de 2018. Per la dirigent de PIME Menorca, “hi ha massa negocis d’aquesta tipologia”, però el percentatge es manté lluny del 80% de l’any passat respecte del 2017. Per altra banda, hi ha un descens significatiu de les cafeteries, bars i restaurants que baixen la facturació amb relació al juliol. Al juliol caigueren els resultats d’un 56% de les caixes d’aquests establiments, i a l’agost, un 35%.

PIME també fa una menció especial a les empreses d’habitatges turístics. Maria Garcia considera que a causa de tots els “entrebancs i impediments administratius imposats”, aquest tipus d’allotjament no remunta. El 80% de les empreses d’aquest grup ha facturat igual o menys que l’agost de 2018. La disminució de l’oferta disponible perjudica el sector, com també la resta d’activitats econòmiques relacionades indirectament.

Entre els pocs sectors amb resultats homogenis durant els dos mesos de temporada alta, juliol i agost, hi ha el d’empreses nàutiques. Dues de cada deu empreses han augmentat la facturació, quatre de cada deu l’han mantinguda i quatre de cada deu l’han disminuïda en comparació amb l’agost de l’any passat. Per acabar, els pitjors resultats els experimenta el comerç. En els quatre mesos de temporada, de maig a agost, no solament no ha aconseguit baixar del 50% el percentatge d’empreses on han caigut les vendes, sinó que l’agost és on n’han davallat més, amb un 62,6% de botigues en caiguda.

Pessimisme entre els comerciants

El comerç a Menorca passa per un dels pitjors moments de la seva història. Els municipis de l’interior noten el descens de la facturació i molts opten per tancar. Les dades de PIME confirmen la dinàmica decreixent. El president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso, és conscient que la situació és complicada. Malgrat això, Cajuso encoratja els comerciants. “No tenim cap altra opció que continuar treballant i lluitant. Si no som optimistes, estam acabats”, sentencia.

Cajuso atribueix el descens de la facturació a “l’impuls de les noves plataformes de compra digitals”, però considera que reactivar el sector és una qüestió de “guanyar-se la confiança del client”. Sobre el futur, el president de l’associació diu que subsistiran “els que treballin més i siguin més competitius”. Afirma que la incidència dels visitants els mesos de temporada “no té una influència tan forta com els residents”, i emfatitza la importància del turisme en el seu conjunt. “Necessitam una bona temporada perquè els clients de tot l’any disposin de doblers a les butxaques, i malauradament les dades no són satisfactòries”.

stats