Treballadors públics

Els interins des d’abans del 2016 i amb cinc anys al mateix lloc seran fixos sense oposicions

El PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB pacten unificar esmenes a la reforma dels interins

2 min
María Jesús Montero

MADRIDEl govern espanyol ha acordat amb ERC i el PNB que els interins que portin cinc anys en una mateixa plaça de forma ininterrompuda puguin accedir al lloc de treball sense opositar i per "concurs de mèrits", segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA. En concret, l'acord entre els partits inclou afegir dues disposicions noves a la futura llei d'estabilització de la funció pública -engegada per Miquel Iceta i ara en mans de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero-, i unificar esmenes de cara la seva votació a la cambra baixa espanyola.

La novetat més important és la introducció d'una disposició (que s'empara en l'article 61.6 de l'EBEP) que obligarà les Administracions públiques a convocar pel sistema de concurs de mèrits aquelles places de caràcter estructural que hagin estat ocupades per personal temporal "de forma ininterrompuda" amb anterioritat a l'1 de gener del 2016, segons recull el text al qual ha tingut accés l'ARA. Aquest procés però haurà de ser "excepcional" i cada Administració haurà de desenvolupar la seva pròpia normativa per recollir-lo.

L'altra novetat és que les administracions públiques podran convocar concursos d'oposició extraordinaris, amb un pes de fins al 40% pel que fa a l'experiència, per estabilitzar els interins que no entrin dins el paràmetre dels 5 anys a través de fases que no siguin eliminatòries entre si. Això afecta sobretot els interins que portin entre 3 i 5 anys treballant o els que han vist interrompuda la seva carrera professional.

A més a més, els partits també han acordat que els processos s'estenguin explícitament a societats mercantils públiques, entitats públiques empresarials i fundacions del sector públic, així com consorcis del sector públic.

En el seu moment, quan la reforma va arribar al Congrés de Diputats, la ministra d'Hisenda va negociar amb ERC que els interins que fa més de 10 anys que ho són i no han estat convocats a cap procés d'oposició accedissin a la plaça sense opositar i per "valoració de mèrits". A més, també es va obrir la possibilitat que alguns processos d'oposició no fossin eliminatoris.

Ara, les esmenes s'hauran de votar en comissió perquè arribin al ple del Congrés, on el govern espanyol, després d'aquest acord amb ERC i el PNB, tindrà els vots assegurats. Segons el calendari previst, el ple en el qual es votarà la llei serà el del 30, 1 i 2 de desembre amb l'objectiu que es publiqui abans d'acabar l'any al Butlletí Oficial de l'Estat.

Amb aquesta nova normativa les administracions públiques tindran l'obligació de convertir en fixes unes 300.000 places a través d'oposicions. Els sindicats fa anys que denuncien que l'Estatut Bàsic dels Treballadors de l'Administració Pública ja limita el nombre d'interins, però que no es compleix. De fet, el percentatge d'interins se situa entre el 30% i el 40% en sectors com l'educatiu o el sanitari. En el cas de les comunitats autònomes la temporalitat afecta un 30% dels treballadors públics, mentre que als ajuntaments és del 13% de mitjana. En canvi, a l'Estat la temporalitat és del 8%. En el cas de la Generalitat, se situa en el 32%. Finalment, el procés d'estabilització de l'ocupació pública haurà d'haver-se completat el 31 de desembre del 2024.

stats