TELECOMUNICACIONS

Vodafone s’avança amb el 5G per salvar la desfeta dels continguts

L’operadora llança la nova tecnologia de xarxes a 15 ciutats espanyoles amb algunes limitacions

Des d’aquest dissabte el 5G ja és una realitat comercial als telèfons mòbils dels espanyols. Aquesta afirmació, però, va acompanyada d’alguns matisos. Ho és per als clients de Vodafone que visquin a les 15 ciutats on el llança l’operadora vermella, que tinguin un dels tres models adaptats a la tecnologia (de les marques Xiaomi, LG i Samsung) i que hagin contractat una tarifa de dades il·limitades perquè l’internet superràpid no els esgoti la capacitat de navegar en pocs segons. La companyia de telecomunicacions ha decidit avançar-se a la resta i, en un moment en què el negoci dels continguts audiovisuals no li està funcionant, desplegar una oferta comercial de 5G abans que els seus competidors.

“És un moviment agressiu; tota la indústria s’esperava que aquest moment arribés molt més tard”, destaca Federico Ruiz, director de l’Observatori Nacional del 5G. De fet, és habitual que en l’exposició de les bondats d’aquesta nova generació de xarxes es parli molt més de les seves aplicacions industrials que de les comercials. Vodafone ha venut aquesta estratègia sota el lema Seràs més ilimitable que mai i destaca l’increment de la velocitat fins al gigabit per segon (dos gigabits a finals d’any) per descarregar pàgines a internet, jugar a jocs online i consumir continguts de streaming sense interferències. Més concretament, l’operadora té dues tarifes de dades il·limitades -una per 49,99 euros al mes i l’altra per 109,99 euros, amb més velocitat- que s’adaptaran al 5G sense afegir-hi costos extres. A més, s’ha assegurat que els models compatibles amb la xarxa estaran disponibles a les seves botigues amb finançament a terminis. Cap té un preu inferior a 600 euros i s’espera que empreses com Huawei, Oppo i OnePlus també estrenin els seus mòbils 5G aquest 2019.

Aquest any Vodafone havia quedat desgastada després del forat que va suposar en els ingressos renunciar a emetre els partits de futbol. Els seus últims resultats a Espanya van deixar una caiguda d’un 6% dels ingressos, els pitjors resultats del grup als països on opera. “És una iniciativa per fer-se veure al mercat”, apunta Ruiz sobre l’oferta de l’operadora. De fet, el grup havia de fer la primera fase del desplegament comercial el 2020, però ha decidit modificar el calendari per -en paraules del seu president a l’Estat, António Coimbra-“fer d’Espanya un dels pioners a Europa”. El tret de sortida arriba fins i tot abans que l’operadora estreni el 5G al seu país d’origen, el Regne Unit, on començarà a funcionar a partir del 3 de juliol. Itàlia i Alemanya també tindran aquest servei al llarg del 2019. “És una oferta per a usuaris avançats; això no canvia que el desplegament massiu serà cap al 2021”, raona Ruiz.

Barcelona és una de les 15 ciutats espanyoles escollides per estrenar la cinquena generació de xarxes mòbils i, precisament, la capital catalana ha intentat en l’últim any prendre el lideratge a l’Estat en aquest desplegament. Un portaveu de Vodafone assegura que la cobertura arribarà a pràcticament la meitat de la població de la ciutat i també als voltants de les instal·lacions de Fira de Barcelona a l’Hospitalet Llobregat, on ja es van provar prestacions del 5G sobre una xarxa 4G durant les últimes edicions del Mobile. Tot i així, el mateix portaveu no confirma quants nodes s’han instal·lat a Barcelona, encara que reconeix que es concentren en zones d’alta densitat com ara el Camp Nou. El 5G també promet que les multituds ja no seran un problema per gaudir sempre d’una bona connexió.

En aquest llançament també hi ha espai per a la tensió entre els Estats Units i la Xina. El grup britànic ha optat per mantenir la seva col·laboració amb el fabricant asiàtic Huawei (i el suec Ericsson) per a l’equipament que farà possible la xarxa. Vodafone ha dit en diverses ocasions que vetar Huawei suposaria endarrerir dos anys l’arribada del 5G, però ha establert un tallafoc per garantir que l’empresa xinesa no podrà accedir a alguns dels nuclis centrals de la seva operativa. Tot i la intensa campanya, l’executiu de Donald Trump encara no ha presentat proves concloents per demostrar que Huawei pot ser un risc per a la seguretat nacional.

Per a què servirà el 5G?

Ruiz resta èpica a l’arribada del 5G comercial i recorda que les aplicacions decisives seran en camps com la medicina, l’automoció, l’entreteniment o els serveis d’emergències. “Més enllà del que fem amb el mòbil, encara hem de veure coses més revolucionàries”, insisteix. La baixa latència-és a dir, un temps de resposta molt curt- implica que amb el 5G, per exemple, es puguin connectar els cotxes amb elements de la carretera per facilitar la conducció autònoma. D’altra banda, està per veure què decideixen fer els altres operadors amb la part de l’espectre que van guanyar a la subhasta d’Espanya. Vodafone és el que més diners hi va invertir, al davant de Telefónica i Orange, però s’espera que els seus dos competidors s’hi llançaran a partir de l’any vinent.

LES CLAUS

1. ¿Si soc de Vodafone, podré tenir 5G al mòbil?

És poc probable. Primer de tot, perquè hauries de tenir un dels tres models que ja s’han adaptat a aquesta tecnologia. Els fabricants han de modificar els terminals perquè puguin suportar el nou internet superràpid i tot just aquest any s’han començat a anunciar les novetats. Per ara a Espanya es poden comprar els de Xiaomi, Samsung i LG, i cap dels tres baixa dels 600 euros. De fet, en el cas de la marca coreana el seu mòbil amb 5G costa més de 1.000 euros.

2. Tindrà un cost extra fer-lo servir?

Vodafone ha optat per incloure el 5G a les seves tarifes actuals i, per tant, no afegir un cost addicional perquè els usuaris puguin gaudir de les prestacions de la tecnologia. No obstant, aquesta llibertat no és total. El 5G té una velocitat de descàrrega deu cops superior a la del 4G i, per tant, consumeix moltes més dades. Per tant, els consumidors hauran de decidir-se per una de les dues tarifes de dades il·limitades de l’operadora, que es poden contractar per 49,99 euros o per 109,99 euros al mes. Això també explica que la plataforma vengui el 5G com un aliat per poder consumir continguts de streaming i jugar a jocs online sense patir per les interferències.

3. ¿A quines ciutats estarà disponible avui?

De moment Vodafone ha estrenat la xarxa 5G a Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Màlaga, Saragossa, Bilbao, Vitòria, Sant Sebastià, la Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander. A la capital catalana la cobertura arribarà -segons un portaveu de l’operadora- aproximadament a la meitat de la població, però se circumscriurà al centre, la Diagonal i el 22@. A més, arribarà fins a les instal·lacions de la Fira de Barcelona, on se celebren congressos com el Mobile.

4. Quines altres aplicacions tindrà el 5G?

Més enllà de navegar a deu cops més velocitat, la nova generació de xarxes obre la possibilitat d’empènyer tecnologies en camps com el cotxe connectat, els drons, la realitat virtual o la robòtica. Això s’explica perquè el 5G ofereix connexió amb una latència molt baixa, és a dir, amb un temps de resposta molt inferior.

  • Etiquetes

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF