Trump imposa els màxims aranzels al xampany i el formatge francès en represàlia per la 'taxa Google'

El president dels Estats Units revifa la guerra comercial també contra la Unió Europea, la Xina, l'Argentina i el Brasil

L'administració nord-americana va anunciar dilluns que imposaria aranzels del 100% sobre productes francesos com el xampany i el formatge, entre d'altres, en resposta a l'anomenada taxa GAFA (la sigla de Google, Amazon, Facebook i Apple) o taxa Google, amb què França exigirà a les companyies tecnològiques nord-americanes que paguin un impost pels ingressos percebuts a canvi dels seus serveis digitals.

El representant de Comerç dels EUA, Robert Lighthizer, va indicar que, després de dur a terme una investigació, el seu govern ha conclòs que el nou impost francès és "incompatible amb els principis vigents de la política fiscal internacional i és inusualment onerós per a les empreses nord-americanes afectades", entre les quals Alphabet (matriu de Google), Facebook, Apple i Amazon.

La ‘taxa Google’ aspira a ser el primer gran impost global

L'administració del president Donald Trump també analitza obrir investigacions semblants sobre els impostos que apliquen Àustria, Itàlia i Turquia sobre els serveis digitals prestats per aquestes empreses. Segons la premsa francesa, els nous aranzels afectaran 63 productes d'unes quantes categories, entre els quals hi ha el xampany, les bosses i el formatge, amb un valor comercial aproximat de 2.400 milions de dòlars.

Trump i el president de França, Emmanuel Macron, es reuniran aquest dimarts per debatre sobre la qüestió i unes altres en la cimera de l'OTAN que se celebra a Londres. 

La Comissió Europea ja ha assegurat, però, que respondrà "unida" si els EUA fan real la seva amenaça. "Com en totes les qüestions comercials, en aquest cas la UE actuarà i es mantindrà unida", ha dit el portaveu comunitari responsable de Comerç a Brussel·les, Daniel Rosario. Malgrat no donar detalls sobre el tipus de resposta, ha apuntat que Brussel·les està "estretament coordinada" amb les autoritats franceses per decidir quins passos cal fer. 

Amenaces a la UE, la Xina, l'Argentina i el Brasil

Trump també va anunciar dilluns noves mesures contra dos socis comercials dels EUA a l'Amèrica Llatina: el Brasil i l'Argentina.

"El Brasil i l'Argentina han dut a terme una devaluació massiva de les seves monedes, i això no és bo per als nostres agricultors", va indicar el president nord-americà en un missatge a Twitter. "Per tant, amb efecte immediat restabliré els aranzels contra totes les importacions d'acer i alumini enviades als Estats Units des d'aquests països", va afegir. Els governs dels dos països sud-americans estudien una resposta conjunta.

Treva en la guerra comercial: la Xina diu que ha arribat a un pacte amb els EUA

Finalment, va criticar el paper del govern xinès a Hong Kong. Trump va demanar al Congrés que revisi l'estatus de la Xina com a soci comercial preferent de Washington arran de la repressió del moviment pro democràcia a l'antiga colònia britànica. L'anunci torna a posar damunt la taula la guerra comercial entre els EUA i la Xina després d'algunes setmanes de treva.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF