Economia 27/06/2018

Habtur proposa una forta rebaixa dels preus per a les places de lloguer turístic

La patronal considera injust que s'equiparin les tarifes de les places hoteleres amb les dels habitatges vacacionals

C. Tudurí
2 min
La patronal considera injustes les tarifes que vol aplicar el Govern

PALMAL'associació d’habitatges vacacionals Habtur ha proposat una modificació a la baixa dels preus de les places turístiques que el Consorci de Borsa d'Allotjament Turístic està a punt d'aprovar.

Segons Habtur, els habitatges unifamiliars haurien de pagar 1.000 euros per plaça mentre que la proposta del Govern és de 4.000. El Consell també ha presentat una rebaixa i ha situat la tarifa en 2.500 euros.

La patronal també demana que els plurifamiliars baixin a 300 euros per plaça, en comptes dels 1.000 previstos pel Govern o els 700 previstos pel Consell. Pel que fa a la modalitat 60 dies, la gerent de l'entitat, Maria Gibert, ha expressat que haurien de ser 100 euros per plaça i no els 333 euros que demana la Conselleria.

Gibert ha registrat aquest dimecres una proposta davant la junta rectora del Consorci de la Borsa d’Allotjaments Turístics per "aconseguir una major igualtat" dins el sector turístic balear.

“Ens trobam en una situació en la qual s’està atacant el lloguer turístic sense cap tipus de raó, cosa que beneficia el sector hoteler per mitjà de mesures populistes, que no beneficien, de cap manera, la societat balear”, ha assegurat Gibert. A Habtur tenen la intenció que els preus de les places turístiques siguin “més baixos” i “aplaudeixen” que la proposta del Consell de Mallorca i el conseller d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, “sigui més baixa”, malgrat que “no s'aproxima” a les xifres que proposa la patronal.

“Equiparar un habitatge vacacional amb un hotel demostra falta de coneixement i, a més, deixa clar quina part del sector turístic es vol beneficiar amb aquesta proposta”, afirma la representant d’Habtur, que ha volgut assenyalar que és necessària “una reflexió més profunda i raonable en aquesta qüestió”.

Aquesta nova proposta d’Habtur es basa en el fet que, segons la patronal, existeixen “un seguit de condicionants que fan que els preus de les places d’allotjament turístic siguin més baixes”. Es tracta “d’una necessitat dels propietaris, que no poden competir amb segons quines parts del sector turístic”.

Els arguments d'Habtur per tenir un preu més baix que els hotels són els següents:

1. La pèrdua de les places després de tres anys de no activitat segons l’article 85.2 de la Llei de Turisme. Els hotels no tenen aquest requeriment. A més a més, l’hotel pot sol·licitar una baixa temporal de l’activitat, quan en el cas de les places d'habitatges les baixes sempre són definitives.

2. Ús no complet de places, ja que la mitjana del lloguer vacacional és de 6,9 places per habitatge, que són ocupades per una mitjana de 4,2 persones mentre la resta de places queden buides. En canvi, els hotels tenen les places, generalment, en habitacions dobles, i, per tant, l’ús d’unes places no obliga a tenir-ne unes altres de lliures sense poder ocupar-es.

3. En el lloguer vacacional, les places ocupades per menors de 12 anys compten com a places ocupades. En els hotels, tots els menors de 12 anys queden exempts d’ocupar plaça. Per tant, són places gratuïtes per als hotelers, i els menors de 12 anys, tenint en compte que les Balears són un destí familiar, poden arribar a representar un 50% de les places ocupades en un hotel. Per tant, un hoteler té el 50% de les places gratuïtes, que igualment generen despesa de recursos naturals, impacte ambiental, etc...

4. El lloguer vacacional no gaudeix d’economies d’escala que beneficien l’explotació hotelera quan hi ha concentrades moltes places en un espai reduït, cosa que alleugereix molt als hotels les despeses de neteja, atenció al client, etc...

5. La possibilitat de tenir negocis alternatius dins els complexes hotelers, com ara restaurants o 'wellness', implica que el rendiment i, per tant, el REVPar de l’hoteler, cada vegada està més basat en els ingressos alternatius a l’allotjament, quan en el lloguer vacacional, la petita dimensió de les unitats a explotar fa totalment inviable i impossible la implantació de serveis amb rendiment per als turistes que s’hi allotgen. Al contrari, aquests cerquen els serveis a l’economia de proximitat, i, per tant, l'ingrés recau en l’economia local propera als habitatges vacacionals i no queda en mans del propietari de l’habitatge, és a dir, de l’explotador que ha de fer front a la compra de les places.

stats