Economia 19/06/2019

Goirigolzarri nega un pla de fusió entre Bankia i el Banc Sabadell

Afirma que no és el moment de la privatització i que els tipus baixos rebaixen el preu de l'acció

Laia Forès
2 min
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, aquest dimecres a Santander.

SantanderDavant els rumors que apunten a un pla de fusió entre Bankia i el Banc Sabadell, el president de l'entitat nacionalitzada, José Ignacio Goirigolzarri, ha negat aquest dimecres que hi hagi cap pla d'integració amb el banc de Josep Oliu. "El riu sona perquè sona però no perquè porti aigua", ha assegurat en una jornada a Santander organitzada per l'Associació de periodistes d'informació econòmica (APIE). "El nostre pla estratègic implica mantenir el perímetre. No hi ha res més", ha insistit.

Goirigolzarri, però, no ha tancat la porta a la possibilitat que aquesta fusió es produeixi en un futur. "Som conscients que estem al mercat i les coses poden canviar, però a dia d'avui, no. Mai se sap què pot passar en el futur", ha assegurat. Les informacions sobre una possible fusió de les dues entitats –sempre negades pels seus presidents– fa temps que es publiquen però en les últimes hores els rumors s'han intensificat alimentats per un informe de Goldman Sachs que defensa l'operació. Segons el banc d'inversió, la fusió milloraria la rendibilitat de l'entitat resultant i la ràtio de capital.

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, apuntava aquest dilluns que els bancs espanyols, tot i complir amb els requisits mínims de capital, se situaven a la cua d'Europa pel que fa a la solvència. De Cos va fer una crida a millorar les ràtios de capital. Una fusió entre el Sabadell i Bankia aniria en aquesta direcció.

Menys bancs però més sòlids

El supervisor espanyol -igual que el Banc Central Europeu (BCE)- també defensa la necessitat de tenir menys bancs però més sòlids per poder afrontar amb garanties una futura crisi i que no es repeteixi el desastre de l'última crisi econòmica, que va suposar un daltabaix sense precedents pel sistema bancari espanyol, amb rescat públic inclòs. Una hipotètica fusió entre les entitats d'Oliu i de Goirigolzarri seria vista amb bons ulls pels reguladors, sobretot en el context actual de tipus d'interès baixos que limita la rendibilitat dels bancs.

Durant el seminari a Santander, el president de Bankia també ha insistit que, amb un context de tipus baixos, no és el moment de privatitzar l'entitat nacionalitzada, tot i que ha puntualitzat que correspon decidir-ho al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), propietari del 61% de les accions. Segons Goirigolzarri, si s'allarga en el temps la política de tipus d'interès baixos del Banc Central Europeu (BCE), el preu de l'acció de Bankia –i, per tant, la seva privatització– podria veure's perjudicat.

Fusions de bancs europeus

El màxim responsable de Bankia també ha parlat de les dificultats per a les fusions entre bancs europeus, tot i la pressió que es fa en aquest sentit des de la UE. Goirigolzarri ha criticat les dificultats regulatòries per a les concentracions transfrontereres a la Unió i les mancances de la Unió Bancària, que provoquen “mandra” per impulsar les fusions. El 83% dels bancs que operen a la UE tenen caràcter domèstic, una xifra que amb prou feines ha aumgentat en els últims 10 anys.

stats