Les Illes Balears continuen al capdavant de la sinistralitat laboral, tot i una petita baixada dels accidents

En el primer semestre de l'any s'han registrat 9.412 incidents, mentre que en el mateix període de 2017 en varen ser 9.577

La sinistralitat laboral de les Illes Balears continua sent la més alta de tot l'Estat, molt lluny de la majoria de comunitats autònomes i de la mitjana, tot i que aquest primer semestre s'ha aconseguit una baixada de l'índex, per primera vegada en els darrers set anys, segons ha informat aquest dijous en una roda de premsa el conseller de Treball,  Iago   Negueruela .

L'índex de sinistralitat ha davallat  de  400 a 378 punts, un 5,66%. Des de 2012, en què es trobava en  els 307 punts , havia pujat de manera continuada. Aquest índex col·loca la comunitat en primer lloc del rànquing de comunitats amb menys seguretat laboral, amb més de 105 punts per damunt la mitjana i superant amb més de 200 punts algunes de les autonomies amb més baixa sinistralitat, com Madrid (233),  Galícia  (273) i Catalunya (282).

Negueruela  ha destacat que les xifres no són bones, però que la baixada   és una bona notícia que anima al Govern a incidir en les polítiques que  està  aplicant, com les inspeccions, la nova normativa i el nou institut de salut laboral. Ha indicat que la Conselleria té 30 tècnics, quan a principi de legislatura només n'hi havia 17 i que del total de 32  nous subinspectors  de l'Estat, 4 s'incorporen a les Illes Balears.

A partir d'octubre s'intensificarà la campanya d'inspeccions al sector de la construcció, que amb un índex de 885 segueix com el sector d'activitat econòmica amb més accidents.

En nombres absoluts, les Illes varen registrar entre gener i juny de 2018 un total de 9.412 accidents laborals, una lleugera baixada dels 9.577 del mateix període de l'any passat. D'aquests accidents, 9.354 varen ser lleus, 53 de greus, 1 de molt greu i 4 de mortals.

La directora de Treball Economia Social i  Salut  Laboral, Isabel Castro Fernández, ha precisat durant la presentació que la majoria d'accidents són protagonitzats per treballadors que fa menys de tres mesos que ocupen el lloc de feina, per la qual cosa cal insistir en la tasca de  conscienciació  de les empreses i dels professionals.  Negueruela  ha recordat que la millora de l'ocupació, amb més contractes indefinits, ajuda també a combatre la sinistralitat.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF