Economia 24/09/2018

Les Illes Balears registren l'agost una ocupació hotelera del 90%, la més gran de tot Espanya

Es detecta una lleugera baixada del nombre de turistes, que es compensa amb l'increment de pernoctacions i de preus

Ara Balears
3 min
Juliol i agost s'han tancat amb xifres molt bones pels hotelers de les Illes.

PalmaEl 90,3% de les places dels hotels de les Illes Balears varen estar ocupades l'agost passat, l'índex més gran d'ocupació de les regions del país, on la mitjana es va situar en el 76,3%.

L'arxipèlag va ser la comunitat espanyola preferida pels turistes estrangers que es varen allotjar en hotels, el 34,7% del total del país, mentre que en el cas dels espanyols va suposar el 5% del total.

La consellera de Turisme, Bel Busquets, ha valorat molt positivament les dades i ha destacat que estam en una situació d'estabilitat, tot i la recuperació dels mercats competidors. "Les dades posen en valor l'aposta que hem fet des del Govern per una estratègia d'allargament de la temporada. A l'estiu ja som una destinació consolidada i el que hem de fer és allargar la temporada", ha explicat.

En el conjunt d'Espanya, les pernoctacions en establiments hotelers varen disminuir un 0,6%, el mes d'agost en comparació amb el mateix mes de 2017, la qual cosa significa el tercer descens consecutiu des de juny, segons les dades difoses avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La caiguda va ser del 2,5% en les estades dels turistes estrangers, mentre que el mercat nacional va créixer un 2,9% en el mes tradicionalment vacacional.

Els dos mercats estrangers més importants, el britànic i l'alemany, varen disminuir el nombre d'estades hoteleres a l'agost, un 4% i un 11,3%, respectivament.

Els preus dels hotels varen seguir a l'alça aquest mes, amb una pujada del 0,6% en relació amb l'agost de l'any passat, la qual cosa suposa que han augmentat 52 dels 53 darrers mesos.

El juny, les pernoctacions en hotels varen caure un 1,2%, mentre que el juliol el descens va ser del 2,2% en la taxa anual.

En el període de juliol i agost, que és el de les vacances d'estiu per excel·lència, les estades s'han reduït un 1,3% respecte del mateix període de 2017, amb la caiguda de les estades dels estrangers (2,6%) i el repunt dels residents (1,1%).

Entre gener i agost, les pernoctacions hoteleres han descendit un 0,7%.

Els estrangers s'han allotjat als hotels espanyols un 1,1% menys en els vuit primers mesos, mentre que els residents a Espanya varen augmentar les seves estades un 0,3% en aquest període.

L'agost, els hotels han facturat 107,2 euros de mitjana per habitació ocupada, la qual cosa suposa un increment anual de l'1,7%.

De les quatre destinacions principals, quant a establiments hotelers per als espanyols, Catalunya és l'única destinació en què descendeix el nombre de pernoctacions: un 1,4% menys que a l'agost de l'any passat.

Al capdavant de les regions de destinació es va situar Andalusia, amb un 11,5% més d'estades dels espanyols, seguida de Catalunya, el País Valencià, amb un 3,2% més d'estades, i les Canàries, amb un augment del 10,4%.

Els estrangers, per la seva banda, varen triar preferentment a l'agost els hotels de les Illes Balears, amb un 34,7% del total de pernoctacions, i els de Catalunya, amb el 21,2% del total.

A les Balears, les nits d'hotel dels estrangers varen pujar un 0,9% respecte de l'agost de 2017, mentre que varen descendir les registrades a Catalunya, un 3,5% menys.

A les Canàries, la tercera destinació en l'escalafó, les estades hoteleres varen baixar l'agost un 5,1%.

Per zones turístiques, les illes d'Eivissa i Formentera varen sumar el grau més gran d'ocupació per places, amb el 91,6% de l'oferta, mentre que la costa de Guipúscoa va registrar aquell mateix mes l'ocupació més gran en cap de setmana, amb un 90,2%.

Mallorca va tenir a l'agost el nombre més gran de pernoctacions, amb 8 milions.

L'ingrés mitjà diari per habitació disponible (RevPAR) va aconseguir a l'agost els 84 euros, la qual cosa va significar un increment del 0,6% en la taxa anual.

stats