REESTRUCTURACIÓ

BMN tanca 15 oficines aquest mes

7 tanquen de manera definitiva i 8 obriran només 3 dies a la setmana, amb la preocupació de la plantilla

15 oficines del Banc Mare Nostrum (antiga Sa Nostra) baixaran la barrera durant aquest mes de febrer a Balears, 7 d’elles totalment, i les altres 8 obriran només 3 dies a la setmana. Es tracta d’un nou pla de l’entitat bancària que va absorbir Sa Nostra per reduir costos que s’aplicarà a la resta de zones d’implantació de BMN, com ara Andalusia o el Llevant peninsular, i que ha generat moltíssima preocupació en una plantilla ja molt acostumada als canvis, reduccions de jornada o modificacions de la destinació.

De moment l’empresa no ha anunciat que el tancament d’aquestes oficines suposi una nova reducció de la plantilla, si bé el sindicat UOB, majoritari al segment balear de l’entitat, ja ha manifestat la seva sospita que hi torna a haver intencions d’acomiadar personal. “Actuen per la política de fets consumats i l’opacitat permanent, tant amb la Representació Laboral com amb els mateixos afectats. Tanquen oficines rendibles i ens sembla especialment greu el risc que suposa per als trebalaldors que es redueixin els llocs de feina per just després aplicar ‘mesures organitzatives’ perquè ‘sobra’ plantilla”, assegura un portaveu del sindicat.

Palma és la més afectada pel tancament definitiu d’oficines, amb 4 de les 7 que hi ha que ja no tornaran a obrir. En concret, una a la plaça Major, la d’Eusebi Estada, i les dels polígons de Son Rossinyol i Son Fuster Nou. Les altres, que desapareixeran aquest mateix mes, són al carrer Ignasi Wallis d’Eivissa, a Son Servera, i a la ronda Carles V de Llucmajor.

Les que, en canvi, obriran dia sí i dia no són les de Fornells (Menorca), s’Arracó, Sant Jordi, Costitx, Sant Jordi de ses Salines (Eivissa), es Migjorn Gran (Menorca), el Toro i Portopí. Per un exdirectiu de l’entitat, que demana no ser identificat, “avui el negoci bancari ha canviat molt, amb el preu dels doblers tan baix. S’ha establert una competició per baixar costos, i això perjudica clarament una entitat tan implantada com era Sa Nostra. A més, la percepció que ja no és ‘d’aquí’ tampoc no ajuda. El problema de tancar oficines o obrir-les parcialment és que la clientela de tota la vida vol venir al banc quan li vagi bé fer-ho, i si el deixes sense servei partirà a un altre banc. No canviarà de poble o de barri per fer gestions. Crec que l’actual direcció no pot fer-hi massa, perquè tot es fa des de Madrid o Múrcia. Però aquí el perfil de l’entitat era el de la proximitat”, assegura.

Un portaveu de BMN respon que “és un context que penalitza la rendibilitat dels bancs. Les entitats amb un tipus d’interès baix, amb l’Euríbor -índex de referència del crèdit- estan a punt d’entrar en terreny negatiu. Aquest fet dificulta que els bancs puguin presentar balanços positius amb el seu negoci bàsic: prestar crèdit. I també perquè dificulta que ho puguin fer amb els actius del seus clients: els dipòsits. Entre les entitats de Deutsche Bank, Credit Suisse i Standard Chartered han anunciat més de 30.000 acomiadaments, als quals s’hi podrien sumars uns altres 12.000 que ha dut a terme Unicredit per poder millorar els seus nivells de capital”.

UOB considera que “la direcció de BMN només sap fer servir les tisores. Reduir negoci, induir la pèrdua de clients a qui després pressionen per recuperar per una altra banda, deixar poblacions senceres sense el servei de banca propera, de proximitat, assequible, que brindaven les caixes... Que no ens cerquin per beneir les seves retallades”, sentencia UOB. Segons aquest sindicat, “BMN prossegueix el procés d’empetitir-se malgrat que els compromisos de reducció que s’acordaren amb Brussel·les ja es compliren; abandona la societat a què es devien les caixes i renega dels seus orígens i identitat”.

Què suposa aquest procés i què el motiva

Tancades definitives

Palma és el municipi més afectat pel tancament definitiu d’oficines bancàries, amb 4 de les 7 que té que ja no tornaran a obrir. En concret, són la que està ubicada a la Plaça Major, la d’Eusebi Estada, i les dels polígons de Son Rossinyol i Son Fuster Nou. Les altres, que desapareixeran aquest mateix mes de febrer, estan emplaçades al carrer Ignasi Wallis d’Eivissa, a Son Servera, i a la rotonda Carles V de Llucmajor.

3 dies a la setmana

Les oficines que obriran dia sí i dia no són les de s’Arracó, Sant Jordi, Costitx, el Toro i Portopí (Mallorca); Sant Jordi de ses Salines (Eivissa); es Migjorn Gran i Fornells (Menorca). En el cas d’aquesta darrera, durant l’hivern només obrirà dos dies, els dimarts i els dijous. Tot aquest procés es farà efectiu aquest mes de febrer mateix i ha provocat molta tensió entre els treballadors, preocupats per la seva situació laboral.

Tema de rendibilitat

Banc Mare Nostrum respon a les crítiques rebudes afirmant que hi ha un greu problema de context i de rendibilitat del negoci bancari. “Entre Deutsche Bank, Credit Suisse i Standard Chartered han anunciat més de 30.000 acomiadaments, als quals se’n podrien sumar uns 12.000 més d’Unicredit per tal de poder millorar els seus nivells de capital”, assegura un portaveu de l’entitat a les Illes Balears.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF