Economia 10/10/2019

El BCE va reiniciar la compra massiva de bons malgrat l'opinió contrària dels seus propis experts

Les actes de l'última reunió del consell del banc mostren que no hi va haver un consens absolut

Leandre Ibar
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, en la reunió de l'Eurogrup a Luxemburg aquest dimecres.

BarcelonaEl consell de govern del Banc Central Europeu va aprovar el rellançament del programa de compra massiva de deute en contra de l'opinió dels seus propis experts, i sense la unanimitat de diversos dels seus membres.

Les actes de l'última reunió, que va tenir lloc el 12 de setembre, evidencien que alguns dels consellers del regulador monetari es van mostrar contraris a reprendre la compra de bons, tot i que la mesura va comptar amb el suport d'"una clara majoria dels membres" del consell, segons el document publicat aquest dijous. A més, segons el diari britànic Financial Times, els consellers i el president, Mario Draghi, van ignorar un informe elaborat pel comitè de política monetària del BCE en el qual es recomanava no engegar de nou la compra de deute.

El comitè està format per diversos funcionaris del BCE i per representants dels 19 bancs centrals dels estats de la zona euro. Tot i que les opinions expressades per aquest comitè no són legalment vinculants, el consell de govern del banc –el màxim ens executiu de la institució– només ignora les seves opinions molt de tant en tant.

El fet que s'hagi filtrat a la premsa que els consellers van actuar en contra de l'opinió dels seus propis experts és, segons el rotatiu, un senyal més de les pressions que intenten posar sobre Draghi –i la seva successora a partir del dia 30, Christine Lagarde– els seus crítics, que reclamen una política monetària més ortodoxa.

La compra de deute aprovada el mes passat suposa injectar 20.000 milions d'euros mensuals al sistema financer a canvi de bons públics i d'empreses. Va ser la mesura més notable de l'última trobada del consell del BCE, juntament amb l'encariment (del 0,4% al 0,5%) del que paguen els bancs comercials pels seus dipòsits al BCE. Aquestes dues mesures, unides als tipus d'interès bàsics al 0% i a la barra lliure de liquiditat a la banca, suposen injeccions multimilionàries de diners al sistema financer amb l'objectiu que flueixi el crèdit cap a les famílies i les empreses.

La decisió de reprendre la compra massiva de deute es veu amb mals ulls als països del cor de l'eurozona, particularment a Alemanya. De fet, arran de la decisió del banc de reiniciar el programa, la consellera alemanya a la institució, Sabine Lautenschläger, va dimitir al cap de pocs dies. Així mateix, la mesura ha rebut crítiques públiques dels presidents dels bancs centrals d'Alemanya, Àustria i França, i un grup d'ex banquers centrals retirats d'aquests tres països i dels Països Baixos van publicar una dura carta contra la política monetària del BCE, que consideren massa laxa.

Malgrat les divergències d'alguns membres sobre el programa de recompra, les actes desprenen que la resta de polítiques aprovades pel BCE, així com les anàlisis de la conjuntura econòmica a la UE i al món presentades per l'economista en cap de la institució, l'irlandès Philip Lane, van ser rebudes amb bons ulls per la majoria de consellers.

stats