SECTOR PRIMARI

Alemanya i Suïssa són els principals mercats, després del local

El 79% de totes les vendes del vi que es produeix a les Illes Balears es realitza a la mateixa comunitat, segons dades de 2017, amb un total de 39.600 hectolitres, mentre que el segon mercat és Alemanya, amb 5.543, un 5% més que l’any anterior. Suïssa ocupa el tercer lloc de la llista, amb una mica més de 2.000 hectolitres i un increment del 18,5% de les vendes sobre l’exercici anterior.

“No deixa de ser curiós que el nostre vi sigui més conegut a Zuric o a Berlín que no a Madrid”, explica el vinater José Luis Roses, president de Bodegas José L. Ferrer, el qual destaca la capacitat dels vins de balears per aconseguir tenir un nom en determinats mercats europeus.

El 2017 es comercialitzaren 50.136 hectolitres de vi amb denominació de qualitat, vi amb denominació d’origen i vi de la terra, elaborats a les Illes Balears, la qual cosa va suposar un increment del 3,3% en relació amb l’any anterior i el màxim històric. La facturació va ser de 34,4 milions d’euros.
El mercat espanyol no suposa més que el quart per al vi balear, amb 1.599 hectolitres comercialitzats, que representen un 3%. De tota manera, destaca l’augment registrat al mercat espanyol, amb un 140%.El conjunt de les exportacions ha crescut un 5,2% als països de la Unió Europea i un 8,7% a la resta del món, un augment molt superior que el del conjunt dels vins espanyols.
“És important destacar que els nostres vins són cada vegada més reconeguts a la nostra terra i a l’estranger. Fa uns anys només s’oferien en pocs restaurants i hotels, mentre que ara ja són molts els hotels que aposten per aquest producte i s’ha obert molt el ventall d’establiments amb vins locals”, explica el màxim responsable de Bodegas José L. Ferrer.

Vi de la terra Mallorca, amb un 45%, la DO Binissalem, amb un 20%, i la DO Pla i Llevant, amb gairebé un 28%, concentren el gruix de les vendes. La resta de les vendes es reparteix entre el Vi de la terra Illa de Menorca (2,6%), Eivissa (2,9%), Formentera (0,4%), Illes Balears (0,3%) i Serra de Tramuntana (0,5%).

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF