Economia 25/11/2021

Gairebé un 30% dels contractes temporals revisats es varen transformar en indefinits durant el darrer any

A l'últim exercici, la Inspecció de Treball s'ha centrat en el temps de la jornada laboral i les hores extres

2 min
Bar al centre de Palma.

PalmaLa temporalitat és un dels grans eixos contra el quals fan feina la Inspecció de Treball i el Govern de les Illes. Entre el 2020 i el 2021, es varen fer 11.909 revisions de contractes temporals, 3.314 dels quals es varen transformar en indefinits, un 27,8% dels que es varen inspeccionar.

És una xifra positiva, però que per al Govern sembla que no té molt de pes estructural, perquè, segons ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, "els contractes temporals que es fan no són legals". Negueruela ha assenyalat que l'article 15 de l'Estatut marca que no es permet fer un contracte temporal per un lloc de feina estructural, ja que "si el treballador pot fer una feina amb normalitat, el contracte ha de ser indefinit", ha afirmat.

A més, el conseller també ha alertat sobre el pròxim exercici, ja que es preveu una recuperació econòmica, però "la inspecció tindrà un paper clau. Serà un any intens i per això hem d'intensificar la vigilància", però, així i tot, ha dit que s'espera una recuperació amb condicions de treball dignes.

És per aquest motiu, que el mateix conseller ha anunciat un reforç del control de la temporalitat amb un increment de 200 ordres de servei més, un 20% d'augment, que fa arribar a les 1.200 actuacions previstes. El motiu és que els treballadors més afectats pel covid han estat els temporals, que realment han estat "falsos temporals" i per això no han pogut acollir-se a les prestacions o subsidis durant la pandèmia. També s'incrementaran les accions de control de temps de treball, amb un 16% més, de 1.265 a 1.465 per al 2022.

Les xifres totals

Pel que fa a les actuacions globals de la Inspecció de Treball sobre les Illes durant el darrer any, se n'han comptabilitzades un total de 5.818, amb 816 infraccions detectades que han suposat una proposta de sanció de 2.256.437 euros. Els treballadors beneficiats serien un total de 7.953. Dins aquests, també es calcula que s'han recuperat 469.463 euros en salaris.

Salut Laboral

El Govern també ha anunciat la represa del Pla de lluita contra la precarietat laboral, que encara es troba en fase de planificació tot i que es va posar en marxa l'any 2015. Així i tot, s'incrementarà un 42% el control dels riscos múscul-esquelètics, amb especial atenció a les cambreres de pis, 260 de les 400 actuacions previstes.

Però del còmput total de les actuacions en aquest sector se'n preveuen 3.868, de les quals 2.619 afecten directament les condicions de seguretat en el treball. En segon lloc hi haurà les visites de construcció, amb un total de 1.010. Després hi recalen els sobreesforços múscul-esquelètics, com s'ha referenciat abans i finalment la gestió de la prevenció, amb 270 actuacions.

stats