Economia 04/11/2021

Un 82% dels contractes laborals firmats el 2021 a les Illes són temporals, segons CCOO

El sindicat alerta que l'economia balear "basa la competitivitat en salaris baixos i la precarietat"

ARA Balears
2 min
Una dona fent feina durant la pandèmia.

PalmaCCOO a les Balears ha assenyalat aquest dijous que un 82% dels contractes firmats el 2021 a l'Arxipèlag són temporals. En aquest sentit, el secretari general del sindicat, José Luis García, ha manifestat que aquest fet influeix que "l'economia balear sigui cada vegada menys productiva, ja que basa la competitivitat en salaris baixos i la precarietat". El mercat laboral de les Illes està condicionat per "una excessiva temporalitat", ha apuntat García.

Així ho ha assegurat durant una roda de premsa en la qual, acompanyat de la secretària d'Ocupació i Formació de CCOO, Yolanda Calvo, ha presentat l'informe 'La temporalitat a les Illes Balears', on s'analitza l'evolució del mercat laboral de gener a setembre del 2021.

Segons ha informat Europa Press, García ha recalcat que la majoria de treballadors de les Illes són "precaris amb inestabilitat en els ingressos" a causa de l'estacionalitat del mercat laboral. "Fins i tot moltes famílies estan en risc d'exclusió", ha afegit. Davant aquest escenari, el secretari general ha subratllat que les Balears continuen en el mateix punt que abans de la pandèmia. "No hem avançat gens en una millora del mercat laboral", ha criticat García.

CCOO ha traslladat que aquesta "alta temporalitat dificulta la formació i qualificació dels treballadors i l'estabilitat i la seguretat als llocs de feina". El sindicat ha apuntat que els joves són els que més sofreixen la temporalitat. "Si a això hi sumam el preu de l'habitatge, es comprova la dificultat que puguin tenir un projecte vital digne", ha dit García.

El secretari general de CCOO aposta per "aprofitar aquest moment i mirar al futur amb un model de creixement en el qual es pugui transformar el model del mercat laboral". CCOO ha incidit en l'"oportunitat" de diversificar el model turístic actual per "no ser tan dependent del model de sol i platja" i així tenir ocupació durant tot l'any. Els fons europeus són, per al sindicat, la clau per aconseguir "sortir d'una economia totalment estacionada i dependent d'aquest producte turístic".

Quant a la possibilitat de reduir els contractes laborals, CCOO ha subratllat que la majoria no tenen una causa justificada i s'utilitzen per a llocs estructurals de les empreses que "haurien de ser contractes indefinits des del minut u".

stats