Economia 14/05/2024

24 empreses del sector turístic i financer de les Balears demanen un canvi de model urgent

El president d'Eticentre, entitat que agrupa aquests negocis, ha defensat que el turisme és el principal motor econòmic i que "no pot ser un problema per a la societat"

ARA Balears
2 min
El centre de Palma és una de les zones on es fa més palesa la saturació turística.

PalmaEticentre, l'associació sense ànim de lucre que agrupa 24 empreses i organitzacions de les Illes compromeses amb la gestió ètica, ha celebrat la mobilització ciutadana i la iniciativa social sorgida aquestes darreres setmanes per exigir a les empreses i institucions un canvi de model turístic urgent. En un comunicat, l'entitat ha demanat que s'aprofiti aquest punt d'inflexió per abordar un debat que tingui en compte tots els aspectes socials mediambientals i econòmics de l'Arxipèlag, així com la realitat dels residents, treballadors i empresaris. Eticentre ha destacat com a objectiu principal trobar punts d'unió per reduir la tensió i fugir de la crispació.

L'entitat ha recordat que ja s'organitzen mobilitzacions ciutadanes i trobades de la societat civil a favor d'un decreixement davant unes previsions d'afluència turística per a aquest any que ja apunten que se superaran els 18 milions de visitants de l'any anterior. Durant el primer trimestre de l'any, les Illes han rebut més d'1,25 milions de turistes (un 17% més que l'any passat), s'esperen més de dos milions de visitants el maig i el juliol i l'agost se superaran els més de sis milions de visitants de l'estiu passat, segons ha indicat Eticentre d'acord amb les dades d'Ibestat i Exceltur.

Davant la situació, Eticentre ha defensat que la indústria turística i les administracions han d'implicar-se en tota la societat per canviar la situació actual. "És un avanç social al qual no podem renunciar i les Balears, que ha estat el bressol d'empresaris visionaris referents a escala mundial, ha de continuar sent un model a seguir i ha de demostrar la capacitat de compromís amb la realitat social i la sostenibilitat", ha expressat el seu president, Miguel Ángel Benito.

Benito ha remarcat que en aquest moment ens enfrontam "a un debat social molt important" i que és "imprescindible" reflexionar en profunditat per plantejar solucions sostenibles que garanteixin la convivència de l'activitat turística amb els residents i "fugir de debats estèrils". "El turisme és el nostre principal motor econòmic i no pot ser un problema per a la societat".

D'altra banda, l'entitat ha valorat positivament la intenció de l'Executiu de constituir una taula de diàleg social per tractar aquestes qüestions i considera positiu que el Fòrum de la Societat Civil convoqui unes jornades sobre turisme durant el juny. Així, el president d'Eticentre ha destacat la total disponibilitat per participar en el disseny d'aquest full de ruta. "Estam al servei d'empreses, institucions i societat civil per aconseguir aquesta transformació necessària", ha conclòs.

stats