Economia 30/06/2021

Prop de 20 ovelles estan infectades pel virus de la llengua blava a Pollença

Es transmet per moscards calicoides, puces o paparres i podria haver arribat de Sardenya, Còrsega o Croàcia

2 min
El virus de la llengua blava ha entrat per Pollença i s'ha estès per vuit o nou explotacions diferents

PollençaEl virus de la llengua blava ha irromput a l'illa de Mallorca, concretament a Pollença, i ha afectat al voltant de 20 ovelles. Segons ha explicat a l'ARA Balears el veterinari que va detectar el primer cas, Marc Suau, el virus s'ha detectat a entre vuit o nou explotacions diferents de la zona de Pollença. A més, ha assegurat que ja hi ha hagut morts per mor del virus, tot i que encara no es poden comptabilitzar. Un dels afectats és el president de la cooperativa de Ramaders de Pollença, Martí Solivellas. Aquest dimarts una ovella del seu ramat s'ha posat malalta i “segons els símptomes que presentava pareix que ha sigut a causa d'aquest mal”, diu.

Aquesta malaltia es transmet a causa de la picada de moscards calicoides, puces o paparres i, segons ha apuntat el veterinari, Solivelles i el batle de Pollença, Tomeu Cifre, podria haver arribat des de l'est d'Europa. Concretament, es podria tractar de les illes mediterrànies Sardenya o Còrsega, però també de Croàcia. De moment, el brot no està confirmat per part de la Conselleria d'Agricultura, ja que esperen els resultats de les proves que es van enviar a Madrid fa pocs dies. Tot i això, la simptomatologia apunta al fet que es tracta d'aquest virus, apunten els tres testimonis pollencins entrevistats per aquest diari.

Solivelles explica que els contagis es produeixen de forma ràpida i que ja no només n'hi ha a Pollença, sinó que també s'han propagat cap a altres zones, com per exemple Inca, Campanet, inclús a Búger, Alcúdia i Escorca. "Els casos de les explotacions de Pollença no han quedat aïllats, ara també se n'han detectat a altres zones de l'Illa. La zona nord és la que està més afectada. Si no s'actua aviat tota l'Illa estarà infectada", adverteix.

La vacuna, única solució

Malauradament, els tractaments amb antibiòtics o altres medicaments no són efectius contra aquest tipus de virus i l'única solució per erradicar-lo és la vacuna. Així i tot, el vaccí no es podrà inocular fins que no arribin els resultats definitius de les proves fetes. Malgrat això, segons ha explicat el gerent de l'empresa de productes zoosanitaris i medicaments per animals Can León, Toni Coll, per gestionar el control de l'extensió del virus el que s'ha de fer és intentar eliminar-ne els portadors. Per això, ha destacat que s'ha d'intentar desinsectar amb insecticides tant els animals com les zones que habiten i així que quedin sanejades amb el mínim d'incidència possible d'aquests insectes.

A més, hi podria haver una preocupació incipient al sector de la pagesia i no només pel caràcter sanitari, sinó pel tema dels preus. L'arribada d'aquest virus, que al primer animal que va afectar va ser a una vaca, podria fer baixar els preus dels animals i dels productes relacionats amb aquests motivats per la desconfiança per part del consumidor. Solivellas no en té cap dubte: “Hi haurà una baixada en el consum, en som conscients. Això ens farà baixar el preu”. 

stats