Cultura 18/07/2018

Xavier Puig és el nou director de l'Orquestra Simfònica del Vallès

Assumeix la batuta que fins ara duia James Ross per dos anys, fins al 2020

Ara
2 min
Xavier Puig és el nou director de l'Orquestra Simfònica del Vallès

BarcelonaL’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha anunciat que el músic, pedagog i director d’orquestra Xavier Puig i Ortiz (Cervera, 1973) assumirà la direcció de l'OSV per un període inicial de dues temporades, des de l’1 de setembre del 2018 fins al 31 d’agost del 2020. L'elecció de Puig s'ha acordat per majoria en un procés participatiu intern amb tots els treballadors de l'OSV.

El nou director haurà d'aprofundir, a partir d'ara, en l'ambició de l'orquestra de fer arribar la música clàssica al públic. Puig ja ha avançat que es planteja treballar amb la interpretació sense partitures, recorrent a la memòria dels músics per recordar-les: "Això multiplica la comunicació per mil", diu. Un altre propòsit és fer l'orquestra "més lleugera i rítmica". Puig afirma que "lluitarà" per sortir del repertori clàssic i que li agradaria introduir composicions del segle XX, així com més compositors catalans. El nou director també ha elogiat el caràcter "pròxim" d'una orquestra que també té gruix "instrumental".

La incorporació de Puig no alterarà la programació artística de la temporada vinent, que ja està pràcticament tancada. Tampoc serà habitual, de moment, veure el nou director agafant la batuta més enllà dels dos concerts de la nova gira de Setmana Santa, on ja és habitual la seva presència. "Faré treball parcial amb l'orquestra, ajudant a preparar els concerts amb directors convidats", avança.

La renúncia de James Ross

La substitució en la direcció és conseqüència de la renúncia de James Ross, que havia assumit la titularitat el setembre passat. Ross no veu possible compaginar l'OSV amb les altres direccions que ja feia i que s'han renovat pels pròxims anys. El nord-americà diu que no estava segur que pogués influir positivament en els músics si no vivia permanentment a Barcelona. James Ross és, actualment, el director artístic de la National Youth Orchestra i de l’Alexandria Symphony Orchestra i continua com a director adjunt del programa de direcció d’orquestra de la Juilliard School de Nova York.

Xavier Puig és director titular de l'Orquestra de Girona, del Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida i director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Des de fa 7 anys ja porta la gira de Setmana Santa de l'OSV. La temporada 2018-19 Xavier Puig dirigirà els rèquiems de Fauré i Rutter en una gira que visitarà sis ciutats catalanes (Sabadell, Lleida, Terrassa, Barcelona, Tarragona i Tortosa). També és professor d'orquestra i direcció a l'Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya). Va ser director artístic de les 6 primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera.

stats