Agenda cultural
Cultura 19/11/2021

Vuit plans culturals que no poden faltar a la teva agenda

4 min
‘La contínua’ de Mariantònia Oliver.

‘La contínua’

Mariantònia Oliver

El “gran mite” –en paraules de Josep R. Cerdà, director del teatre Principal de Palma– de la dansa contemporània de Mallorca, Mariantònia Oliver, fa un viatge al passat amb la revisió de la peça que va estrenar l’any 2002, La contínua. L’espectacle que va presentar llavors va sortir “trist” i “contundent”, diu l’autora. El d’ara no és diferent, però s’ha construït amb elements d’abans que encara són vigents avui i amb les novetats (sensorials, emocionals) del present. El músic Jaume Manresa, la ballarina Catalina Carrasco i Oliver comparteixen escenari en aquest exercici d’anada i tornada, amb la intenció d’homenatjar el repertori de dansa contemporánia que, després de girar, s’enfonya a un magatzem. És una proposta abstracta –”en dansa no contam res, destil·lam i exposam”, defensa Oliver – feta des de la serenor i la honestedat.

Sala Petita del teatre Principal de Palma (c. de la Riera, 2). Dissabte i diumenge, 20 i 21 de novembre, a les 18 hores. 20 euros.

TEATRE

‘Canto jo i la muntanya balla’

La Perla 29

Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, va ser tot un èxit a les llibreries, i s’ha traduït a més de vint llengües. Guillem Albà i Joan Arqué l’han duit a escena en una màgica proposta que conjuga teatre de gest, text i música en directe. La dramatúrgia és de Clàudia Cedó, i la música, de Judit Neddermann. En aquesta proposta escènica, triomfadora en els premis Butaca, la paraula la tenen dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, niguls i bolets, i fauna que habita entre Camprodon i Prats de Molló. Aquesta producció ha enlluernat el públic. Les recomanacions són que, una vegada asseguts a la butaca, els espectadors permetin que el teatre faci les seves meravelles, que creguin que tot pot passar.

Teatre del Born (plaça del Born, s/n. Ciutadella). Dissabte, 20 de novembre, a les 20.30 hores. 15 euros.

‘Fake’

El Somni Produccions

Marga López, Santi Celaya i Maria Bauçà són els intèrprets que dirigeix Sergio Baos en el darrer text de Rafel Gallego, que tracta el tema de les fake news i apel·la a la societat, el sector de la informació i l’esfera política a tenir ull crític. A través del personatge de Laura, una política progressista amb ambició, Gallego parla de la corrupció, de les estructures que es resisteixen als canvis i del feixisme. Una peça que arriba després de Kelly i Llop que reivindica la necessitat de cercar i explicar la veritat envers la manipulació mediàtica, les mentides i els discursos d’odi. Fake arriba amb afany de remoure consciències i posar damunt la taula debats actuals.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Diumenge, 21 de novembre, a les 18.30 hores.

MÚSICA

Plan-ET

‘Solucionam mogudes’

Al titular d’aquest raconet del setmanari no hi caben els tres noms, però el concert que s’anuncia aquí és de Plan-ET, Miquel de la Mel i El Borru (que ningú s’ofengui). Aquests tres joves han tret fa poc Solucionam mogudes, un EP de quatre temes de trap en català que ha fet les delícies d’alguns veterans que observen encuriosits les novetats del panorama musical illenc. Els joves els escolten amb l’entusiasme de qui se sent proper a un estil i una manera de viure i crear. Solucionar-les no ho sabem, però en fan, de mogudes.

Pati de l’IES Simó Ballester (avinguda del Tren, 20. Manacor). Dissabte, 20 de novembre, a les 17 hores. Gratuït.

Dervish

‘The Great Irish Songbook’

30 anys sobre els escenaris, 15 àlbums gravats, i un d’ells enregistrat al teatre Principal de Palma l’any 1997. Dervish és una les bandes més creatives de música folk irlandesa, i una de les més reconegudes. Els sis membres del grup seran a Ciutat per presentar el seu darrer disc, The Great Irish Songbook (2019), però no oblidaran els 14 àlbums anteriors, així que també hi haurà espai per a la nostàlgia durant l’actuació. Fa poc que han guanyat el BBC Lifetime Achievement Award, i durant la seva dilatada carrera ha actuat a festivals internacionals com Glastonbury o Rock in Rio. La música d’arrel irlandesa està més viva que mai. 

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 20 de novembre, a les 20 hores. 25 euros.

José M. Sánchez i Blanco

Gala lírica

Serà la primera actuació lírica del Principal d’Inca, que just acaba d’obrir les portes. El tenor del municipi del Raiguer José Manuel Sánchez interpretarà peces d’òpera i sarsuela acompanyat pel piano de Francesc Blanco. El tenor va debutar el 2013 i ha passat per diferents companyies, teatres i auditoris europeus.

Teatre Principal d’Inca (carrer del Teatre, 0). Dissabte, 20 de novembre, a les 20 hores. 10 euros.

Susana Seivane

Trobada de Xeremiers

La gaitera gallega Susana Seiane, en el marc de la Trobada de Xeremiers que té lloc a sa Pobla aquest cap de setmana, explora en les seves cançons els ritmes més moderns i actuals entrellaçant-los amb la tradició popular de la música gallega i afegint a les seves obres instruments com el baix elèctric, la bateria o, fins i tot, la seva pròpia veu. Els Seivane són coneguts arreu del món per ser lutiers de gaites, i aquesta influència va fer que Susana Seivane s’acabàs dedicant professionalment al món musical.

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla). Dissabte, 20 de novembre, a les 21 hores. 15 euros.

The Tyets

‘Animalari urbà’

El duet de Mataró The Tyets –que rebran el premi Miquel Martí i Pol 2021 a millor musicació d’un poema català per El ratolí– tornen a Mallorca per fer el concert que els va quedar pendent durant l’estiu. En el seu darrer disc (Animalari urbà) han musicat els poemes infantils d’Animalari, d’Enric Larreula. Seran on havien de ser, a Llubí. I és ben segur que temes com Tanqueray faran remenar el cul al públic.

Teatre Municipal de Llubí (carrer Ample, 1). Dissabte, 20 de novembre, a les 22 hores. 10 euros.

stats