Cultura 19/04/2021

Els trucs dels cracs per encertar la porra dels Oscars de l'ARA

Tres dels millors participants de la travessa analitzen les claus de la pròxima edició dels premis

ARA
2 min

BarcelonaSón tres dels cracs de la porra dels Oscars que organitza l'ARA des del 2013: Dani Solé, amb un 68% d'encerts en vuit edicions; Laia Ferrer, amb un 67% en set edicions, i Ferran Ferrés, amb un 72% en les vuit edicions de la porra cinematogràfica del diari. L'ARA els va reunir aquesta setmana per comentar la seva passió pels Oscars i, sobretot, per analitzar les claus de la pròxima edició dels premis. I els tres coincideixen que les categories d'actriu protagonista i actriu secundària són les més renyides d'aquesta edició. “Frances MacDormand m'agrada molt però ja té dos Oscars com a protagonista, considero excessiu que li donin el tercer i crec que guanyarà Carrie Mulligan”, apunta Ferrés. I en la categoria de millor secundària, que considera molt oberta, aposta per la coreana Youn Yuh-jung, l'àvia entranyable de Minari. “És cert que a Glenn Close l'han nominat vuit cops, però Minari és una pel·lícula més nominada i que agrada més que Hillbilly”, argumenta Ferrés.

Per a Solé, que treballa com a traductor audiovisual, és important aparcar el gust personal i guiar-se per criteris objectius. “És bàsic no pensar en si t'agrada o no una pel·lícula sinó en si la veus més o menys oscaritzable, perquè els gustos de l'Acadèmia no són necessàriament els nostres”. En aquest sentit, recalca que els acadèmics “sempre donen algun premi que els faci semblar més progressistes, sobretot en les categories als documentals” i per això dona molt valor al tema del film. Solé recorda que abans era fàcil encertar la guanyadora dels Oscars guiant-se pels favorits a millor guió i millor muntatge, que solien guanyar també l'Oscar a la millor pel·lícula. “Però això ha canviat molt en els últims anys pel vot preferencial en la categoria de millor pel·lícula –rebla Ferrer–. Des de fa uns anys, en comptes de votar la millor pel·lícula s'ordenen les nominades de més a menys favorita, i això afavoreix que de vegades no guanyi la pel·lícula que agrada més sinó la que té més consens, i fa que hi hagi moltes sorpreses”.

Però aquest any no sembla que hi hagi d'haver gaire emoció amb l'Oscar a la millor pel·lícula. Ferrés donaria el premi a Minari o El pare, però creu que guanyarà Nomadland, que també és l'aposta de Ferrer i Solé, tot i que aquest últim no descarta que la temàtica feminista d'Una joven prometedora l'ajudi a aconseguir el premi gros de la nit. Tots tres seguiran els premis en directe i mirant de reüll la Porra dels Oscars de l'ARA, que per a Solé "és molt emocionant perquè va actualitzant els resultats a mesura que es van sabent i pots anar veient en temps real la teva posició al rànquing de concursants".

stats