Arqueologia
Cultura 09/08/2021

Troben a Sicília les restes d'un vaixell romà carregat d'àmfores ibèriques

L'embarcació està a 98 metres sota el nivell del mar i té 1.500 anys d'antiguitat

Ara
2 min
Àmfores al mar en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn equip d'investigadors ha localitzat a 98 metres de profunditat del mar de Sicília (sud d'Itàlia) un vaixell romà datat entre els segles IV i V dC que es va enfonsar carregat d'àmfores procedent de la península Ibèrica. El descobriment és el resultat d'una campanya d'investigació a les aigües de les illes Àgates, segons Efe. Més 1.500 anys després del seu enfonsament, la nau romana encara custodia nombroses àmfores de tipus Almagro 51 C, utilitzades molt sovint per al comerç del gàrum, una salsa de peix fermentat d'origen ibèric molt apreciada en tot l'Imperi. De fet, a l'Empordà també s'han fet troballes amb restes encara més antigues, del segle I, que duien aquesta menja. Entre Cadis i Sevilla hi havia molts centres de producció d'aquestes exquisides salses de peix, que es transportaven cap a Arles, Narbona i, sembla, Sicília, per a les elits.

La superintendent Valeria Li Vigni ha celebrat aquest "excepcional descobriment" i ha apuntat que serveix per demostrar que el mar de Sicília "és una font inesgotable de microhistòries" que ajuden a conèixer la història de tot el Mediterrani.

La batalla de les illes Àgates

La nau romana ha sigut localitzada gràcies a la tecnologia sonar i avançades eines robòtiques com submarins teledirigits, que han recollit dades que permetran que l'any vinent sigui reproduït en 3D, segons avancen els investigadors, coordinats per la Superintendència del Mar de la Regió de Sicília en col·laboració amb la Fundació Nàutica RPM. La fundació ha dut a terme dues campanyes de cerca en aquesta zona amb l'objectiu de trobar reminiscències arqueològiques de la batalla de les illes Àgates, que a mitjan segle III aC va posar fi a la primera de les tres guerres púniques, contra Cartago.

Aquesta descoberta va precedida d'altres troballes marítimes. El juliol passat es van trobar dos esperons de bronze que es col·locaven a les proes de les galeres per colpejar les naus enemigues, segurament utilitzats en la llarga i cruenta guerra que va enfrontar les dues potències del Mare Nostrum d'aleshores. En els últims mesos s'han recuperat fins a 18 esperons, dos de cartaginesos i setze de romans, però també cascos de soldats i fins a una espasa, entre altres restes històriques. Fa uns dies, el 27 de juliol, es va trobar una altra nau romana que data del segle II aC i que es va enfonsar davant de la ciutat de Palerm, amb àmfores destinades presumiblement al vi.

stats