Cultura 07/12/2021

Troben dos cossos que podrien datar del segle XVIII al castell de Bellver

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma, podrien estar relacionats amb la guerra del Francès

ARA Balears
2 min
Les restes dels cossos trobats al castell de Bellver.

PalmaS'han trobat les restes arqueològiques de dos cossos al fossat interior del castell de Bellver. Segons ha informat l'Ajuntament de Palma, es tracta de dos adults que es trobaven a uns 50 centímetres de profunditat sota el paviment actual de Bastió de Ponent del castell. La troballa ha estat totalment inesperada, "ha estat una sorpresa", ha explicat el codirector de la intervenció, Agustín Fernández. De fet, el castell es troba en obres perquè a l' agost es va iniciar la consolidació estructural del segon recinte defensiu de la fortificació. Ha estat a l'excavació arqueològica subsidiària a l'obra on s'ha fet la troballa dels dos cossos.

Troballa arqueològica al castell de Bellver.

Segons ha explicat el codirector de la intervenció, sembla que es tracta de dos enterraments que es van fer al final del segle XVII o principi del XIX. En un primer moment es pensava que podrien ser dos represaliats de la Guerra Civil, però la troballa d'un objecte al costat dels cossos ha desestimat aquesta primera hipòtesi. Es tracta d'un encendor de coure o de bronze d'estil napoleònic, que fa que es relacioni la troballa amb enterraments durant la guerra del Francès. S'ha de recordar que el castell de Bellver en aquell context va ser emprat com a presó per als soldats i oficials francesos vençuts a la batalla de Bailèn el 1808. Així i tot, les dues troballes no són de cap oficial, ja que està documentat que van sortir tots del castell.

Troballa arqueològica al castell de Bellver.

Pel que fa als cossos, són deposicions primàries i la postura és de decúbit supí, les cames estirades i els braços creuats sobre la cintura, postura que fa pensar que tinguessin les mans i els peus fermats, estant de cara en terra, i també s'ha constat que estaven embolcallats amb algun tipus de llençol. Les obres que s'havien iniciat a l'agost s'estaven fent amb maquinària corrent, però a principi de novembre, quan es va trobar el primer os, es va fer manual. Durant tres setmanes s'han anat desenterrant les restes fins avui. Malgrat tot, des de l'Ajuntament també s'ha anunciat que no es paralitzaran les obres.

Mapa de la troballa arqueològica al castell de Bellver.
stats