Cultura 03/03/2017

Toni Tugores rescata en un nou llibre l'assassinat de cinc infermeres republicanes a Manacor

'Moriren dues vegades' recupera per a la memòria històrica la dramàtica mort de les al·lotes de Creu Roja, després del fallit desembarcament de setembre de 1936

Miquel Barceló
2 min
Toni Tugores vora Teresa Fernàndez, durant la presentació del seu darrer llibre sobre la Guerra Civil.

ManacorForen abandonades per l'armada republicana en què viatjaven com a unitat d'auxili durant el fallit desembarcament de primers de setembre de 1936 a la badia de sa Coma. Capturades pels falangistes, foren exhibides com a botí de guerra, passejades pels carrers de Manacor, ultratjades i violades, acabaren assassinades el 5 de setembre. Eren cinc infermeres catalanes, la història i memòria de les quals ara ha estat rescatada per l'historiador Antoni Tugores Manresa (1948) en el llibre 'Moriren dues vegades' (Lleonard Muntaner Editor), presentat aquest dijous vespre al saló d'actes de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor.

La vuitena obra de l'historiador manacorí esdevé tot un símbol de recuperació per a la memòria històrica. Gira entorn de les germanes Daria i Mercè Buxadé, que juntament amb tres companyes foren víctimes de la barbàrie falangista. La reconstrucció de gran part de la història ha estat possible amb l'intercanvi epistolar de Tugores amb Carles Buxadé (1934), nebot de Daria i Mercè, que viu a Belfast. Aquest dijous la seva filla Ann l'ha representat i ha agraït que, "després de 80 anys, s'hagi arribat a la veritat". El tràgic episodi de les cinc infermeres catalanes esdevé, juntament amb l'aniquilament d'Aurora Picornell i les roges del Molinar i l'assassinat del batle de Palma Emili Darder, un dels capítols històrics més representatius del nivell de sadisme i inhumanitat de l'exèrcit falangista, en opinió de l'escriptor i també historiador Llorenç Capellà, qui ha escrit el pròleg de l'obra.

La sala de la Institució Pública Mossèn Alcover es va quedar petita per acollir tota la gent que assistí a la presentació del llibre.

L'acte, dins una sala plena de gent, tingué la presència de Teresa Fernàndez, representant de Women's Link Wordwide en la querella internacional que se segueix a l'Argentina pels crims de lesa humanitat comesos durant el franquisme. "En tots els processos les dones pateixen violència pel fet de ser dones", ha subratllat Fernàndez, que ha remarcat també el caràcter de l'acte: el primer organitzat pel col·lectiu Dones de Llevant en celebració del Dia internacional de la dona, juntament amb l'Obra Cultural Balear, i per "recuperar la dignitat de les cinc dones de grans ideals", segons la presidenta del col·lectiu, Antònia Matamales.

Per Tugores, escriure el llibre ha suposat "una càrrega feixuga i incòmoda, amb avanços i decepcions, però que ha valgut la pena per, ansa per ansa amb Carles Buxadé, desmuntar la difamació" i també "la infàmia del feixisme més bàrbar". Tot i que queden per desxifrar algunes incògnites i el llament de no haver pogut escriure la història de les altres tres infermeres, Tugores ha remarcat que l'assassinat de les cinc infermeres "no fou un crim qualsevol, ja que dividí el poble de Manacor". Per Capellà, 'Moriren dues vegades' "és un llibre entre la ficció i la investigació per arribar a la veritat", perquè segons ell les infermeres "moriren cada hora i cada dia durant 70 anys i ell –Toni Tugores– els ha rescatat". L'acte, ple d'emoció, ha acabat amb dues peces musicals interpretades per Marga Ros i Víctor Tugores.

stats