Música
Cultura 28/01/2022

El somni de Thomas Hengelbrock al Palau de la Música

El músic alemany dirigirà la 'Missa en si menor' de Bach sense mascareta ni mampares entre els músics

Ara
3 min
Assaig del Balthasar Newmann Chor & Ensemble a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí

BarcelonaEl director alemany Thomas Hengelbrock i les dues formacions que lidera, Balthasar Newmann Chor & Ensemble, ultimen els assajos de la Missa en si menor de Bach que faran al Palau de la Música aquest dissabte (20 h). Els assajos, però, els fan a l'auditori de l'Espai Ter de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per evitar riscos en els contagis de coronavirus. De fet, les dues formacions se sotmeten a estrictes controls sanitaris amb proves periòdiques per garantir que cap dels membres es contagia.

Hengelbrock ha recordat a l'ACN que els havien convidat a tocar al Festival de Torroella de Montgrí, però "desafortunadament" a causa de la pandèmia van haver de suspendre l'actuació. Per això, comptant que havien de fer parada a Barcelona aquest gener, Hengelbrock va decidir arribar uns dies abans a la Costa Brava i aprofitar l'auditori de Torroella de Montgrí per fer-hi els assajos previs.

L'actuació d'aquest dissabte a Barcelona suposarà el retorn de Hengelbrock a Barcelona amb les dues formacions i interpretant una obra que ja van fer el 2014 al mateix Palau de la Música, la Missa en si menor, que el director alemany revisa "cada sis o set anys" des que la va descobrir als tretze. Hengelbrock ha explicat que en aquell moment ell formava part d'un cor i van interpretar aquesta peça. Des d'aquell moment l'ha anat interpretant vocalment i amb violí al llarg de la vida. De fet, fa anys va decidir fer-ne una revisió periòdica. "M'agrada explorar la partitura, seguir evolucionant amb aquesta obra de Bach i anar cada vegada més al fons", ha afegit el director.

Tocar "com abans de la pandèmia"

A més, per a Hengelbrock, el fet d'interpretar-la al Palau de la Música és "un somni" fet realitat. El director alemany assegura que està fascinat amb aquest equipament modernista, a part que les seves dues formacions tenen un "fort lligam amb Catalunya i Espanya". Aquest lligam es deu al fet que hi ha part dels músics que provenen de diferents punts de l'Estat.

L'actuació a Barcelona es farà enmig d'exhaustius controls i un estricte protocol sanitari per part de tots els músics i l'equip que viatja amb les dues formacions. El contrabaixista de l'Ensemble, Diego Zecharies, explica que es fan testos d'antígens periòdicament per assegurar-se que cap músic no es contagia. Malgrat tot, creu que les precaucions valen la pena perquè les dues formacions de la Balthasar Newmann poden pujar a dalt de l'escenari "sense mascareta, ni mampares de protecció".

El fet que hagin de ser tan cautelosos amb els contactes socials i els constants tests que es fan permet crear un espai lliure de covid-19 a l'escenari. Per a Zecharies això possibilita tocar com es feia "abans de la pandèmia". I això és un tret diferencial per al contrabaixista, ja que ell creu que "és molt important" la relació que es genera amb "el contacte físic" entre músics. El contrabaixista recorda que moltes vegades entre ells es poden comunicar amb mirades i expressions facials que no podrien ser possibles amb una mascareta o amb una mampara entre els músics. L'orquestra és "gairebé com una família", diu, i per això agraeix que puguin assajar i actuar sense protecció.

A més, considera que tirar endavant la gira que està fent actualment la Balthasar Newmann és una "missió" que Hengelbrock "ha entès a la perfecció" i que es basa en "acostar la cultura al públic" en un moment tan dur com és la pandèmia i on la música i les altres disciplines artístiques es converteixen en un important factor d'alliberament d'emocions.

stats