Xarxes socials
Cultura 23/05/2023

'The Mallorcan', il·lustracions de portada d'una revista que no existeix

Són més d'una vintena els artistes que han col·laborat amb la iniciativa impulsada per Joan Aguiló al compte d'Instagram

3 min
L'artista Marc Jesús il·lustra la darrera portada publicada al compte d'Instagram de The Mallorcan.

PalmaFa gairebé un segle que els habitants de Nova York tenen, de manera periòdica, una reflexió al voltant de la seva ciutat i les seves vides a la portada d’una publicació que ha esdevingut històrica, amb tots els possibles significats de la paraula, com és The New Yorker. D’ençà de fa un parell de mesos, d’aquestes vinyetes en tenim una versió a la mallorquina gràcies a un perfil d’Instagram que recrea les portades d'una revista fictícia: The Mallorcan. El seu creador i impulsor és l’artista Joan Aguiló. “Això és un joc que proposam a artistes, il·lustradors i fotògrafs vinculats d’alguna manera amb Mallorca”, explica, “i que ens serveix per crear una mica de comunitat entre nosaltres, per fer una espècie de mapa o radiografia del que hi ha ara mateix al món plàstic i artístic de l’illa”. 

L'artista Maria Morell proposà un paisatge de vorera de la mar per a la seva portada de The Majorcan
Luis Maraver va ser un dels primers participants d'aquesta iniciativa impulsada per Joan Aguiló

El precedent de The Barcelonian

La idea va sorgir a través de la conversa amb un amic il·lustrador de Barcelona, qui li va parlar de The Barcelonian, el primer compte d’aquesta casta sorgit a l’estat espanyol que té, actualment, més de 18.000 seguidors a Instagram. “Quan vaig conèixer la iniciativa vaig pensar que seria bona idea posar-ho en marxa aquí”, relata l’il·lustrador Joan Aguiló, “i tan prest com vaig poder ho vaig engegar, vaig escriure a diferents artistes que coneixia a veure si s’hi engrescaven i a finals de desembre de l’any passat en vàrem penjar el primer número”. Ara ja n’hi ha més d’una vintena i en elles hi apareixen des de la versió d’un pa amb oli de Sath a la finestra d’un avió d’on gairebé només s’intueix el nom de Mallorca, com ha il·lustrat Salvador Llinàs, o un més que particular naixement de Venus amb una ensaïmada, roba de llengües i galletes d’Inca que volen al voltant. Aquesta darrera, obra de Marc Jesús, és la darrera publicada fins ara. “Si bé inicialment jo anava a cercar la gent, ara ja n’hi ha molts que m’escriuen perquè hi volen participar”, diu Aguiló, “i fa goig veure gent emergent al costat, per exemple, de Luis Maraver, que va ser dels primers que en van formar part”.

Una futura exposició?

Fa només unes setmanes que a la Casa Seat de Barcelona s’hi va inaugurar l’exposició Il·lustrant Barcelona, on es poden veure algunes de les portades fetes per a The Barcelonian. Amb motiu de la inauguració, es va convocar una taula rodona amb alguns dels responsables de les diferents versions que té aquesta iniciativa arreu de l’Estat: The Zaragozian, The Canarian o The Madrileñer, entre d’altres. En Joan Aguiló, com a representant de The Mallorcan, en va prendre part. “És curiós perquè n’hi havia que ho havien posat en marxa amb la intenció de treure’n un profit, amb una vocació comercial de fer làmines i postals, i ja cerquen artistes que pensen que faran il·lustracions que seran fàcils de vendre”. No és, però, la intenció que té Aguiló amb la versió mallorquina que gestiona ell. “Jo crec que això pot dur molts de maldecaps, triar quines imprimeixes, quines vens, a quin preu ho fas… Sí que m’agradaria, pot ser, fer-ne un recull en format llibre o exposició però en cap cas monetitzar-ho: aniria en contra de la intenció inicial, aquesta voluntat de crear comunitat”. 

La portada de The Mallorcan també ha estat en format collage, en aquest cas de Space Rocket
La portada que signà Beatriz Polo el mes de març tenia un home en remull com a protagonista

Diversitat d'estils

El pròxim dilluns hi haurà una nova portada de la revista fictícia The Mallorcan al seu compte d’Instagram. “Hi ha molta diversitat tant pel missatge, que n’hi ha que m’avisen abans que faran una mica de crítica, com respecte les formes”, explica el seu responsable, Joan Aguiló. “N’hi ha que són pictòriques, d’altres més de disseny gràfic, d’il·lustració digital… El de la setmana que vé té estètica de videojoc, una espècie de Mario Bros versió mallorquina, m’ha fet molta gràcia!”, avança. I així, setmana rere setmana, avança el joc amb què, a través d’un perfil a una xarxa social, diferents il·lustradors i artistes comparteixen el seu particular resum, anàlisi o retrat de la vida dels mallorquins. 

stats