Cultura 26/11/2021

El Teatre Sans, l'Espai Mallorca i Lleonard Muntaner Editor, entre els guardonats dels premis 31D de l'OCB

L'acte d'entrega es farà el pròxim 11 de desembre a l'Auditori de Manacor

ARA Balears
2 min
Els premiats Mateu Morro, Maria Munanet, Rafel Horrach, Maria Margalida Perelló i el president de l'OCB, Josep de Luis.

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha anunciat aquest divendres els guardonats amb els Premis 31D 2021. Com cada any, els premis s'entregaran en el marc de la Nit de la Cultura. La gala de premis es farà el pròxim dissabte 11 de desembre a les 19 h a l'Auditori de Manacor. Entre els guardonats, hi ha el Teatre Sans i l'Espai Mallorca.

El premi Francesc de Borja Moll el recollirà SOS Sargantanes; un conjunt d'associacions i entitats formada per Amics de la Terra, el GOB, Institut d'Estudis Eivissencs i Prou! Pitiüses que decidiren unir-se amb l'objectiu de combatre un greuge mediambiental i endèmic: salvar les sargantanes.

El premi Aina Moll i Marquès és per a l'Espai Mallorca. Nascut d'una plataforma ciutadana que va esdevenir una associació sense ànim de lucre, l'OCB ha valorat la seva feina altruista programant concerts, exposicions, projeccions, teatre, presentacions de llibres, ballades activitats que fan valdre la cultura illenca.

Per altra banda, l'editorial Lleonard Muntaner Editor rebrà el premi Gabriel Alomar per haver proposat "durant més de 25 anys un catàleg ampli i variat de prop de 1.000 títols i 50 col·leccions que serveixen per donar a conèixer algunes de les veus més joves de la literatura catalana".

El premi Emili Darder serà enguany per al Teatre Sans. L'entitat l'ha definit com un dels teatres "més emblemàtics de Palma, que ha permès que milers i milers de joves i nins hagin pogut desenvolupar les seves habilitats dramàtiques". Amb tot, l'OCB ha subratllat que el tancament d'aquesta sala "no es pot permetre".

L'obra Els Norats de Mateu Morro i Marcè s'endurà el premi Miquel dels Sants Oliver per "la magnífica aportació que significa la seva investigació sobre la peripècia dels Norats, la història de dos santamariers antifeixistes que, després de l'aixecament militar de 1936, s'amagaren a les muntanyes de Coanegra i després s'exiliarien a Alger per mantenir-se fidels a les seves idees i els seus valors", segons han comunicat des de l'OCB.

El jurat ha distingit amb el guardó Josep Maria Llompart a Rafel Horrach i Llabrés. L'OCB ha destacat la seva tasca de "lluitador infatigable a favor de la llengua catalana en tots els vessants de la vida: com a home d'Església, com a investigador, com a dinamitzador cultural".

"Per la seva tasca de recuperació de la llengua catalana en un àmbit com el Dret i en reconeixement d'un compromís discret, alhora que ferm i decidit, en favor de la normalitat del català en l'àmbit notarial", l'OCB entregarà el premi Bartomeu Oliver a la notària Maria Josep Cànaves Bertos.

La historiadora Maria Margalida Perelló recollirà el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel. El jurat ha reconegut la seva aportació en la recerca i la divulgació d'un dels episodis més importants de la història de Mallorca com és la Germania Mallorquina.

stats