Cultura 03/07/2020

El teatre illenc torna a aixecar el teló aquest estiu

Algunes companyies comencen a reprendre els assajos després de l’aturada, adaptant les obres a la realitat sanitària

Elena Navarro
4 min
El teatre illenc torna a aixecar el teló aquest estiu

PalmaFa uns mesos semblava impossible, però, finalment, hi haurà teatre aquest estiu. Després de l’aturada forçada pel covid-19, les arts escèniques comencen a reviure i alguns teatres de Mallorca han programat funcions per a juliol i agost. Qui no obrirà serà l’Auditòrium de Palma, que amb les mesures actuals ho veu inviable i situa la represa de l’activitat al setembre. Les mesures establertes pel Govern balear per al públic es basen a mantenir la distància de seguretat, i per als col·lectius artístics són directrius obertes i deixen que les companyies les concretin en funció de les caracterísitques de cada obra.

En trets generals, s’insta a “procurar” mantenir la distància interpersonal de seguretat a l’escenari, i, si no es pot, adaptar les mesures de seguretat “per a cada cas particular”. A més, ni instruments i ni vestuari ni objectes es poden compartir si no s’han desinfectat prèviament. A continuació, feim un repàs dels espectacles de què es podrà gaudir als principals espais de l’illa aquest estiu.

Teatre Principal El teatre públic comença amb el Fila U i prepara la temporada 2020-2021

Teatre Principal El teatre públic comença amb el Fila U i prepara la temporada 2020-2021El teatre Principal desconfinarà l’escenari a l‘agost amb el festival Fila U, que inclourà els concerts de Miquel Serra i Juan Perro (dies 19 i 30, respectivament), a més de la gala lírica Àries des de l’escenaris, que arribarà el 28 d’agost. En dansa, hi haurà On Goldberg Variations/Variations de Mal Pelo (Pep Ramis i Maria Muñoz), dia 21, i els dies 26 i 27 actuarà la companyia belga de dansa Rosas amb el muntatge Bartók, Beethoven, Schönberg. En teatre, es representarà el muntatge teatral Las canciones, dePablo Messiez (dia 29). Per últim, Rossy de Palma portarà l’espectacle Resilienza d’Amore (dia 23), que forma part del Festival de Poesia de la Mediterrània i de ‘La Lluna en vers’.

El Fila U es podrà seguir en streaming a la pàgina web del teatre per 5 euros l’espectacle. “Som pioners en aquest sistema”, assegura Josep Ramon Cerdà. El director de l’espai confia que a poc a poc es vagin relaxant les mesures de seguretat perquè, tal com estan establertes ara, es perden moltes butaques. “Pensa que reservant una entrada, es perden 12 seients per la distància de seguretat i arriben només al 35% de l’aforament”. Quant a les entrades, Cerdà diu que el ritme de venda és bo. Aquests dies, aprofiten per preparar la temporada 2020-2021, que inclourà 23 produccions i coproduccions.

Teatre del Mar La companyia Baal, de Catalina Carrasco i Gaspar Morey, reobre l’espai

Teatre del Mar La companyia Baal, de Catalina Carrasco i Gaspar Morey, reobre l’espaiEl Teatre del Mar ha preparat una temporada d’estiu-tardor amb què potencia la creació local per donar suport al teixit illenc. Reobrirà l’espai del Molinar la companyia de dansa Baal, de Catalina Carrasco i Gaspar Morey, amb una sessió oberta de la residència en què treballen l’obra Test. Hi haurà dues sessions obertes: El no drama de la ruptura de na Joana, de la companyia Què Diria Freud? (2 d’agost), i El riure, de la Joan Carles Bellviure (21 d’agost). A més, el 26 de juliol s’estrenarà L’odissea d’Ulisses Centelles, un espectacle infantil de Teatre de la Sargantana.

Per garantir la seguretat sanitària, les companyies redacten un protocol específic per a cada espectacle.“Hem adaptat l’obra a la realitat del covid-19 amb un protocol aprovat per la nostra empresa de riscos laborals”, explica Jordi Banal, productor L’odissea d’Ulisses Centelles. En aquest sentit, asseguren les distàncies i prenen mesures com utilitzar rèpliques d’objectes perquè no es comparteixin. Per precaució, el Teatre del Mar no han programat cap espectacle que impliqui contacte amb actors fins al novembre.

Teatre de Manacor Reprograma el teatre escolar suspès a la primavera

Teatre de Manacor Reprograma el teatre escolar suspès a la primaveraEl teatre de Manacor centra l’estiu a reprogramar les obres de teatre escolar que varen quedar ajornades a la primavera per culpa del covid-19. Així, hi haurà títols com La flor de l’arbre solitari, de l’IES Manacor; La vida és somni, de l’IES Manacor, i Tres rondalles verdes, del Centre d’Adults. Per a l’agost, tenen previst programar grups locals de teatre i dansa, però encara s’han de concretar. El teatre manacorí va ser el primer a obrir les portes de nou, i va acollir tres concerts de la banda municipal el darrer cap de setmana de juny.

Teatre Sans Programen ‘Perifèria Otel·lo’, ‘Ubuntu’i espectacle de flamenc

Teatre Sans Programen ‘Perifèria Otel·lo’, ‘Ubuntu’i espectacle de flamencEntre el final de curs, les residències artístiques, els campus d’estiu i la preparació tècnica per a les primeres funcions, el Teatre Sans bull d’activitat. “Hem començat a tota!”, diu el director Pere Mestre. El primer espectacle que omplirà el centre palmesà serà Perifèria Otel·lo, els dies 10, 11 i 12 de juliol. Seguirà Ubuntu, a principi d’agost, resultat de la residència de Lina Mira i Anna Berenguer. A més, preveuen programar a final de juliol l’espectacle de flamenc que fan cada estiu. Com a companyia, Estudi Zero girarà per les illes amb Sense paga, ningú paga! i La cantant calba, que es varen cancel·lar a la primavera. En el seu cas, la distància no és un gran problema perquè “som parelles, fa molts anys que treballam junts i tenim molta proximitat. Ens podem considerar grups de convivència”, assegura Mestre. Fa una setmana que han sortit les entrades a la venda i el director explica que va “lent”, però la sensació és que “millorarà a poc a poc”.

Teatre d’Artà La terrassa acollirà un cicle de cinema i la 8a edició de PoésArt

Teatre d’Artà La terrassa acollirà un cicle de cinema i la 8a edició de PoésArtL’estiu artanenc tindrà la terrassa del teatre com a escenari de la majoria d’activitats. Així, hi haurà un cicle de ‘Cinema a la terrassa’ durant el juliol i l’agost, amb títols com Tren de noche a Lisboa, Lady Bird, Gran Torino o Call me by your name. Al mateix espai es farà la vuitena edició de PoésArt, en una versió més íntima i amb els poetes Víctor Gayà, Maria Rosa Llabrés, Llorenç Romera i Apol·lònia Serra, que estaran acompanyats per la cantautora Clara Fiol. Ja dins el teatre, s’interpretaran les obres Balconejant, de Fila Zero Teatre (dies 1 i 2 d’agost), i El dolor de seguir vius (Claustre teatre, 5 i 6 d’agost).

LITERATURA, TEATRE I MÚSICA EN L’ONZENA EDICIÓ DE ‘LA LLUNA EN VERS’

Els concerts de Maria Rodés (17 de juliol) i Rodrigo Cuevas (1 d’agost) a la Consolació de Sant Joan són alguns dels plats forts de l’11a edició de ‘La Lluna en vers’, el festival d’estiu de la Fundació Mallorca Literària, que porta literatura fusionada amb teatre i música a espais patrimonials emblemàtics de les Illes. Entre altres propostes, com és habitual, també duen obres de teatre, que tindran els jardins de la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem com a escenari. Una és Amarg, de Rafel Gallego, protagonitzada per Núria Fiol, Ona Borràs i Marina Nicolau (13 d’agost), i l’altra, Senyoreta Júlia, de Somni Produccions, amb Agnès Llobet, Lluqui Herrero i Xavi Frau.

stats