Cultura 13/01/2021

Tanquen en massa teatres i auditoris de les Balears durant dues setmanes

El teatre Principal de Palma és un dels pocs, juntament amb els de Manacor, Artà, Capdepera i el teatre Sans de Palma, que mantenen la programació

Clàudia Darder
3 min
Platea del Teatre Principal durant el I Festival d'Estiu, Fila U

PalmaLes noves restriccions, l'alarma social i la incertesa han empès molts espais culturals a tancar les portes fins al febrer. Altres, esgotats per tots els canvis i l'esforç que suposa respectar i adaptar-se a les normatives, aturen l'activitat de manera "indefinida". Alguns, com el Principal de Palma, aguanten amb el lema que tota aquesta pandèmia ha acompanyat el sector: la cultura és segura. De moment, no se'ls ha obligat a tancar, sinó a reduir l'aforament a un 30%, una mesura que repercuteix negativament especialment en els espais privats. Per exemple, l'Auditòrium de Palma tanca de manera temporal.

A Palma, l’àrea de Cultura aturarà tota l’activitat prevista. Així, els teatres municipals tancaran durant els pròxims 15 dies. El Torneig de Dramatúrgia, que tenia previst fer la final aquest divendres, dia 15 de gener, s’ajorna al mes de febrer. Les classes de l’Escola Municipal de Música seran, durant aquestes setmanes, online.

El Teatre del Mar també tanca les portes: “No podem desentendre’ns del que passa al nostre voltant, i entenem i comprenem la darrera mesura del Govern de reducció de l’aforament al 30%. Això no obstant, ens obliga a prendre la decisió de suspendre la programació regular”, han explicat des del teatre en un comunicat. Les funcions que es veuen afectades són les que estaven programades d’avui fins a final de febrer. La idea és reprogramar tots els espectacles. Alguns dels afectats són Peajes, de Clara Ingold; Galejar, d’Una i Una i el concert del grup Pep Garau Sextet, que formava part del cartell del Festival de Jazz de l’Ajuntament de Palma. Les entrades que s’havien adquirit seran reemborsades immediatament. Això sí: el Teatre del Mar mantindrà en marxa les residències artístiques dels creadors de les Illes (i les sessions obertes com a activitat de públic molt reduït), perquè consideren que “és fonamental mantenir el suport als nostres creadors, sobretot ara que les circumstàncies són tan poc favorables”.

Es Gremi, que durant tot aquest temps ha estat organitzant concerts respectant totes les mesures de seguretat, va anunciar ahir a través del seu compte de Twitter que suspenia de manera “indefinida” la seva activitat. Només mantindrà l’activitat als locals d’assaig i al seu centre de formació.

Trui Teatre també ha ajornat, a causa de la reducció d’aforament, alguns dels espectacles que tenia programats, com el concert d’Albert Pla o la funció de l’humorista Berto Romero; en principi, es faran al març. Es manté el concert de l’Orquestra Simfònica de dia 22 de gener.

Quant als espais que formen part de l’Associació d’Auditoris i Teatres Públics de les Balears, se sap que el Teatre d’Artà quedarà obert al 30% d’aforament, i manté la programació de teatre i cinema; Capdepera també. L’auditori d’Alcúdia tanca fins a nova ordre. El de Sant Llorenç (Sa Màniga), el de Calvià i el de Lloseta tancaran fins, almenys, dia 31 de gener.

El Principal de Palma, l'Auditori de Manacor i el Sans, oberts

“No tancarem mentre la normativa ens permeti mantenir l’activitat, amb les restriccions d’aforament que siguin necessàries”, apunta Josep R. Cerdà, director del teatre Principal de Palma. Així mateix, ha dit que es farà algun canvi per evitar fer funcions a la sala Petita, ja que la sala Gran permet mantenir més distància entre els assistents. “Si tancàssim sense estar obligats a fer-ho, els perjudicats serien els artistes, que no podrien treballar, per això continuam oberts”, diu el director. A més, recorda que “tots els espectacles es podran veure en streaming”, i que l’import de les entrades es retornarà a tothom que ho sol·liciti. Aquesta també és la línia per la qual aposten l'auditori de Manacor i el teatre Sans de Palma.

El Principal de Maó, tancat

La programació del teatre Principal de Maó per als pròxims dies també queda suspesa, una conseqüència de la decisió de cancel·lar tots els actes de la Diada del Poble de Menorca. D’aquesta manera, s’ajorna el concert' Una nit de musica'l que havien d’oferir diumenge, 17 de gener, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i l’actriu i cantant Àngels Gonyalons; també es cancel·la la projecció de la pel·lícula Sofia, programada per a aquest dijous, 14 de gener, en el marc del cicle del Cineclub de l’Ateneu de Maó.

stats