Cultura 12/05/2022

Sinéad Cormican fa sonar la seva 'Sang'

La violinista i cantant de jazz de Calvià presenta aquest divendres i dissabte el seu primer disc, enregistrat durant l'estiu al festival A Jazz de Mar

3 min
Sinéad Cormican Benítez.

PalmaTota la vida ha cantat i tocat el violí. Sinéad Cormican Benítez va començar a dotze anys a l'Escola Municipal de Calvià, i als vertiginosos 18 anys va decidir fer el Superior de violí clàssic a Mallorca, però després de dos anys va traslladar-se al Liceu de Barcelona. Va ser a la capital catalana quan va despertar-se-li un interès pel jazz i va apuntar-se a classes de cant. El 2018 es va llicenciar en violí i, ara, d'ençà que ha tornat a Mallorca, cursa el Superior de cant jazz. Aquest divendres i dissabte oferirà dos concerts del seu primer disc, Sang, que va gravar en directe l'estiu del 2021 al festival de Portocolom A Jazz de Mar. El primer concert serà divendres, 13 de maig, al teatre de Petra (21 h), i dissabte serà a l'espai Escat, de Manacor (20 h).

"Record amb molta màgia la gravació del disc. Havia anat altres anys a veure els concerts del festival de Portocolom, i per a mi era un xoc que m'haguessin donat l'oportunitat d'enregistrar-hi l'àlbum", explica la violinista i cantant. Diu que Sang és una carta de presentació: "A casa sempre hem escoltat molta música. Mon pare és músic irlandès, així que la música folk d'allà ha estat una gran influència. Però també ho ha estat música d'altres estils com el clàssic, el jazz i, especialment, el flamenc i la rumba, ja que ma mare és de Cadis".

A més, el fet d'haver nascut i viscut tota la vida a Mallorca també ha fet que estigui en contacte amb la música popular i tradicional de l'illa. "Sang és una mescla de totes les influències culturals i musicals amb les quals he crescut amb el jazz com a fil conductor". El disc, que Cormican Benítez anomena "aquesta bogeria", l'ha fet acompanyada d'alguns dels músics de jazz més coneguts de les Illes: Toni Vaquer, Andreu Pitarch, Joan Garcias i Tomeu Garcias. "Ells han estat quatre pilars fonamentals perquè això tiràs endavant, i ho han fet amb molt d'amor", agraeix.

Tot i que ja té altres bolos tancats, encara no els pot anunciar: "És un projecte fet amb molta cura que ofereix un tast de diverses cultures, i hem intentat integrar-les de la millor manera possible", manifesta Cormican.

Concert a l'Escat

L'actuació al teatre de Petra serà la preestrena del disc, mentre que l'estrena serà a Manacor, a l'espai Escat. Ja fa uns mesos que va inaugurar-se, i cada cap de setmana hi fan concerts de jazz o jam sessions. "Aquest espai és un regal que feia molta falta a l'illa. És un espai obert a tots els estils, disciplines, edats... Els artistes hi poden presentar i també presenciar diferents propostes de manera natural i honesta".

L'artista també té bones paraules per al festival A Jazz de Mar, que enguany complirà la quarta edició. "Durant els dies de programació hi ha concerts que combinen artistes emergents locals amb diferents projectes internacionals, així com un concert de big band. I hi ha un curs de quatre dies per als més petits", explica. Diu, també, que A Jazz de Mar "ho és tot per Sang": "Sense aquesta empenta no existiria el disc. Igual que l'Escat, A Jazz de Mar és un projecte altruista, on només es pensa en la música i el poder que té el fet de compartir-la. Són dies intensos, però al final tenim l'oportunitat de sumar experiències entre nosaltres i amb gent d'altres escenes musicals que comparteixen el mateix camí".

Sinéad Cormican fa anys que es forma i prepara per mostrar el que és el seu primer disc. Ara, toca compartir la música: "El que esper és continuar creixent i tenir l'oportunitat de compartir música amb tots aquells que l'estimin tant com jo. És una carrera de llarga distància i em fa molta il·lusió iniciar el recorregut". I el camí, que ja ha començat, continuarà a Petra i Manacor.

La portada del disc 'Sang', de Sinéad Cormican.
stats