Cultura 01/11/2021

Sergi Parés: 2 funcions a Catalunya, 120 a la resta d'Europa

L'artista gironí ha voltat pel món amb grans companyies internacionals, però pràcticament mai ha actuat a casa

3 min
Sergi Parés durant una de les representacions de 'Les Voyages' a Palestina

Pelt (Bèlgica)Sergi Parés (Girona, 1985) va marxar de Catalunya fa quinze anys i, des d'aleshores, pràcticament no hi ha tornat mai per feina. Parés és un artista de circ reconegut internacionalment per la seva especialitat, portés acrobàtics i acrobàcia mà a mà. Ha treballat amb companyies de prestigi com Un Loup pour l'Homme i XY, amb les quals ha voltat per tot el món. "M'enganxes a Brussel·les de casualitat, perquè hi seré un parell de dies i torno a marxar", diu l'artista, que ha aprofitat la visita per treure el cap al festival de circ del Theater Op de Markt, un dels més importants d'Europa, que se celebra fins al 7 de novembre. Parés ha visitat una gran quantitat de països amb els seus espectacles i abans de la pandèmia tenia un calendari ple de franges de colors que era "un trencaclosques" per fer encaixar tots els viatges programats. Entre aquelles dates, però, Catalunya no hi apareixia gairebé mai. "En un any normal feia unes 120 funcions per Europa i només dues a Catalunya. L'última vegada va ser al Sismògraf d'Olot, però en tota la meva vida només he actuat tres cops a Catalunya", explica Parés.

L'artista estudiava informàtica a la universitat quan va anar a parar a l'escola Rogelio Rivel per casualitat. "Vaig acompanyar un company que s'hi volia presentar i tots dos vam passar les proves, però per a mi el circ aleshores era un hobby", recorda. Després d'acabar la carrera va entrar a l'escola de circ, on va estudiar durant dos anys abans de marxar a Estocolm per seguir especialitzant-se. "Allà la cosa ja es va posar seriosa. Vaig fer tres anys d'estudis a la universitat de circ i ja m'hi vaig quedar", diu. El 2010 la companyia Un Loup pour l'Homme el va fitxar i es va mudar a Bèlgica. Durant els últims deu anys, Parés ha sigut intèrpret i cocreador d'espectacles com Rare birds i Face nord.

Establir lligams amb el país on actues

Tot i la distància amb Catalunya, Parés ha establert vincles amb altres artistes catalans que, com ell, es mouen molt per Europa i se'ls reconeix més enllà del país d'origen. Una d'aquestes col·laboracions ha sigut amb la coreògrafa Lali Ayguadé a Kokoro. Però, després de 10 anys agafant avions amunt i avall, Parés va decidir el desembre passat fer un gir en la seva trajectòria professional. L'artista va deixar Un Loup pour l'Homme i es va bolcar en el col·lectiu francès XY, que el Festival Grec del 2020 va portar a Catalunya amb el seu espectacle més gran, Möbius. "Estava cansat de tants viatges fugaços, en què gairebé no pots establir lligams amb el país on actues", subratlla l'acròbata.

Un moment de l'espectacle 'Les voyages'.

Juntament amb 20 acròbates més del col·lectiu XY van idear Les voyages, una experiència artística pensada per deixar marca als territoris on es representa. Els intèrprets s'instal·len durant una setmana en un lloc i teixeixen vincles amb la comunitat que hi viu. "Entrem en contacte amb les corals, els artistes locals i la gent que viu allà per conèixer les seves històries", explica Parés. L'últim dia representen un espectacle creat ad hoc i amb la participació de la comunitat. Els acròbates conviden a portar en braços persones de totes les edats i cossos amb la idea que són portors de la seva memòria. Els enlairen i els fan saltar com si fossin artistes de circ. "Volem recuperar l'experiència de quan érem nadons, que érem portats en braços. L'objectiu és que deixin a terra la motxilla de passat que carreguen, viatgin fins a la infantesa i estiguin a l'aire", diu l'artista.

La companyia ha portat Les voyages a indrets com Palestina, França i Copenhaguen, i Parés defensa que amb aquest tipus d'experiència "el viatge pren més sentit, perquè t'hi estàs uns dies i treballes directament amb la comunitat". Com bona part dels catalans que viuen a fora, l'artista té ganes de tornar a Catalunya, però no es marca cap data. "La necessitat la tinc a dins, però si torno no vull haver de lluitar per sobreviure –reflexiona–. A Bèlgica les condicions per als artistes són molt diferents, podem accedir a subsidis durant la creació i a l'atur. Com a França, es dona valor a la cultura perquè forma part de l'economia".

stats