Llengua
Cultura 21/12/2018

'Selfi', 'meme', 'todólogo' i 'sororidad', noves paraules acceptades per la RAE

La definició de 'feminicidio' s'amplia a "assassinat d'una dona a mans d'un home per masclisme"

Ara
2 min
Darío Villanueva, director en funcions de la RAE, i Paz Battaner, acadèmica i directora del diccionari

BarcelonaLa Reial Acadèmia Espanyola ha posat sobre la taula la qüestió d'incloure al diccionari algunes de les paraules que han tingut més ressò a les xarxes: 'selfi', 'meme', 'sororidad', 'todólogo' 'escrache' o 'viralizar' ja estan incloses en la seva versió en línia. També d'altres com 'viagra', 'ISO' o 'ciberarte'.

El mot 'cocreta', una de les paraules més buscades de l'any, ha quedat descartada perquè és "una llegenda urbana i no gaire ben intencionada", explica Darío Villanueva, director en funcions de la RAE. Així i tot, es continua acceptant 'güisqui'.

Què signifiquen?

Alguns dels mots poden ser confusos fins que no se n'encunya una definició. Aquestes són algunes de les definicions destacades de les noves inclusions al diccionari espanyol:

  • 'Feminicidio' passa a ser "l'assassinat d'una dona a mans d'un home per masclisme o misogínia", mot que ja s'acceptava però es matisa aclarint que l'acció la realitza un home.
  • 'Selfi' o 'autofoto' és aquella "fotografia d'una o més persones fetes per una d'elles, generalment amb un telèfon intel·ligent i per compartir-la". Les fotos que hagi fet una persona que no hi aparegui no es poden considerar autoretrats.
  • 'Meme' té una doble accepció: És "aquell tret cultural o de conducta que es transmet per imitació de persona a persona o de generació en generació" i la "imatge, vídeo o text, generalment distorsionat amb finalitat caricaturesca, que es difon principalment a través d'internet".
  • 'Sororidad' es defineix com a "amistat o afecte entre dones" i "una relació de solidaritat entre les dones, especialment en la seva lluita per l'empoderament". Recentment ha estat escollida neologisme de l'any en català.
  • 'Todólogo' fa referència, despectivament, a "aquella persona que creu saber i dominar diverses especialitats".
  • 'Escrache': "Manifestació popular de protesta contra una persona, generalment de l'àmbit de la política o de l'administració, duta a terme davant de casa seva o en algun espai públic al qual hagi de concórrer".
  • 'Viralizar': "Fer viral un missatge o contingut".
  • 'Maltratar' inclou per primera vegada els animals.
  • 'Ciberarte': "Art que utilitza recursos cibernètics".
stats