Cultura 24/04/2021

Sant Jordi amb regust prepandèmic

Els llibreters celebren resultats de vendes que s'acosten molt als del 2019 en una jornada d'alegria i retrobaments

Clàudia Darder
5 min
El carrer Sant Miquel fou un dels més transitats durant el dia.

PalmaÉs de justícia valorar el poder de convocatòria que varen demostrar les 28 llibreries de Palma que divendres varen sortir al carrer per celebrar Sant Jordi. Per així com estam acostumats a veure els carrers de Ciutat darrerament, l’ambient del dematí era diferent de l’habitual de la pandèmia: hi havia més gent i s’hi notava una alegria latent. Si bé l’expectativa era que al capvespre la cosa s’animàs un poc més -“esperam les famílies i els que surten de la feina”, deien els responsables de llibreries infantils-, pocs s’esperaven el que va passar: riuades de gent als carrers Oms i Sant Miquel, coes a les llibreries Ramon Llull, Embat i Baobab, i paradetes estibades de clients. Era impossible xerrar amb els encarregats de les paradetes a partir de les 17 hores, ja que estaven desbordats fent recomanacions i cobrant. Sant Jordi va ser una festa, una cosa nova des de l'esclat del coronavirus; llunyana. La sensació als carrers era de renaixement, fins i tot d’eufòria absolutament contagiosa. “Es pot dir que ha estat un Sant Jordi històric”, deia el president del Gremi de Llibreters, Àlex Volney, a les 7 del capvespre, una hora abans de començar a desmuntar i acomiadar un dia amb regust prepandèmic. 

Neus Mateu, propietària de la llibreria Es Raconet, que tenia la paradeta situada a la plaça d’Espanya, comentà que la jornada havia arrancat molt prest: “Encara no havíem acabat de muntar la paradeta i ja estàvem atenent clients”, deia. A la mateixa plaça hi havia la paradeta d’Ínsula Literària, llibreria que s’estrenava en el Sant Jordi de Palma. El seu responsable, Adrià Garcies, utilitzava la paraula “espectacular” per definir la diada, i això que només era al migdia. “Sant Jordi sempre ha estat un dia de moltes vendes, i enguany n’hi ha moltes. No obstant això, sembla que la gent té ganes de contacte, de diàleg, i demana moltes recomanacions”, comentava Sergio González, de Literanta, a la seva paradeta de plaça de Cort. Al carrer Blanquerna hi havia les taules de Rata Corner i Little Rata, que durant el matí enyoraven les visites escolars. No obstant això, al capvespre les famílies varen sortir en massa i varen omplir els carrers de cotxets, alegria i esperança. 

Títols destacats

Entre els més petits, de fet, els llibres que varen tenir més èxit varen ser Mare, d’on venen els infants, de Caterina Valriu i Toni Galmés, Premi Mallorca de literatura infantil; El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry, un clàssic, i el conte de La llegenda de Sant Jordi. Això, segons el primer balanç del Gremi de Llibreters fet divendres vespre mateix. 

El professor universitari de geografia jubilat Climent Picornell ja havia firat a mitjan matí el premi Ciutat de Palma de novel·la, Set dies, de Miquel Horrach, editat per Ifeelbook. Un llibre que, al final del dia, va ser un dels més venuts en català a Palma. “De l’autor he llegit Plena de temps i m’ha encantat”, apuntava Picornell, que, tot i haver complit ja amb el comerç local, va continuar badant els ulls a les paradetes de la plaça Major. Consumits per foc, de Jaume Cabré, Dilluns ens estimaran, de Najat El Hachmi, i Breu història de la germania a Mallorca, d’Albert Cassanyes, també es troben entre els llibres en català més destacats en les vendes. 

En castellà, la novel·la Sira, de María Dueñas, va ser el més venut, amb diferència. El Gremi de Llibreters de Mallorca, en el seu primer balanç, va anunciar que en castellà també s’havien venut molt El infinito en un junco, d’Irene Vallejo, i La anguila, de Paula Bonet. 

El veterà periodista Joan Riera firmava la seva novel·la La memòria esclava a la paradeta d’Embat Llibres i Quars Llibres al migdia. “Palma és plena d’optimisme avui”, deia, content de veure gent als carrers i, també, de retrobar-se amb coneguts. “Durant aquests mesos hem vist com Ciutat estava quasi morta, buida. S’agraeix molt poder gaudir d’un dia com aquest. Queda demostrat que la cultura fa perdre la por”, afegia. 

I és que aquest Sant Jordi també va anar de retrobaments. Tot i la gentada -tothom amb mascareta i respectant la distància de seguretat com bonament podia-, era impossible no aturar-se a saludar algú cada dues passes. “És que et trobes amb gent que no havies vist en molt de temps”, deia la periodista Marta Terrassa, col·laboradora de l’ARA Balears, fent-se creus del temps que havia tardat per arribar a la plaça Major des de la plaça d’Espanya quan ja passaven les sis i mitja del capvespre. La gent va aprofitar la cita per socialitzar. Cap mascareta era capaç d’amagar els somriures i la il·lusió.  

“No sé si és bo o dolent, però gairebé podríem dir que ha estat un Sant Jordi típic, clàssic”, comentava Joana Berber, de Llibres Ramon Llull. Miquel Ferrer, de Rata Corner, mencionava que era “com tornar a la normalitat”. Hi coincidia Maria Barceló, de Llibreria Lluna: “La sensació que hem tingut aquest capvespre ha estat la de sempre. Molta gent i moltes vendes. De fet, podríem dir que la caixa s’assembla molt a la d’edicions anteriors del Dia del Llibre”, una afirmació que sostenen també des de Rata Corner, Quart Creixent i Llibres Ramon Llull. Just abans de parlar amb l’ARA Balears, Barceló deia a la clientela que havia de pagar en efectiu: “És que se’ns ha acabat la bateria del datàfon”. Bernardo López, de Metrópolis, i Toni Fernàndez, de Baobab, es mostraven satisfets en acostar-se el final de la jornada. No hi ha dubte que els llibreters, en general, varen fer calaix.

També estaven contents els poetes Laia Malo i Damià Rotger, que varen passar el dia junts firmant els seus nous poemaris. Ella, Versets i cigarrets, acabat de sortir del forn; ell, Llibre d’esvalots. Xerraven, amb ganes, amb companys i lectors que s’acostaven a saludar-los: “Era hora de veure un poc de caliu”, deia Rotger. Els escriptors Jaume C. Pons Alorda i Sebastià Perelló també feien la xerradeta amb el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Mateu Malondra, en un dels carrers dels Geranis. Per la zona també hi havia Biel Mesquida, que va passar-se el dia firmant llibres: “Estic al·lucinat, eufòric. Ja estan preparant la segona edició de Carpe Momentum. Això és un miracle amb un llibre de poesia”, manifestava el poeta, brollant entusiasme per tots els costats. 

"Començam a tornar a la normalitat a poc a poc. Estam fent el que podem, però acostam els llibres i la cultura a la gent". Amb aquestes paraules inaugurava el regidor de Cultura de Manacor, Mateu Marcè, el Sant Jordi del municipi. Instal·lades les quatre paradetes situades al Claustre de Sant Vicenç Ferrer, es va inaugurar la instal·lació artística Infants: artistes i poetes, feta pels alumnes de tercer de Primària del poble sota la coordinació de l'artista Sara Ferrer.

A Inca, el llibre també va ser protagonista. Cati Àngela, responsable de la llibreria Espirafocs, celebrava la quantitat de gent que havia passat per la plaça d'Espanya del municipi: "No ens ho esperàvem. Ha estat molt millor del que ens hauríem imaginat. A part de la gent i les vendes, els companys hem gaudit de retrobar-nos. Ha estat una festa". I punt.

stats